söndag 14 februari 2010

One-size-fits-all

En storlek passar alla, det är eurons idé. Om alla européer ställer in termostaten på medelvärdet mellan Lappland och Cypern, så får de flesta antingen svettas eller frysa.

Euron under 10 kronor. Krisen i Grekland pressar euron. Plötsligt har världen blivit medveten om att underliga saker händer när man bygger upp en global superstat...

"Kanske tar Grekland över den kanariegula ledartröjan från Holland eller Storbritannien i fråga om explosiv potential, för var någon annanstans än på Europas mjuka buk finner man en så eländig konstellation:

Ett land på väg mot nationell konkurs, och sändebudet från Europeiska kommissionen för mänskliga rättigheter lovordar landet för att ge ännu fler en fribiljett till livslång försörjning på statens räkning?" Snaphanen

Liksom på andra håll har de "positiva" demografiska, sociala och ekonomiska effekterna av invandringen varit begränsade.

Läs vidare: Sammanfattning av vad några tror om eurons framtid

5 kommentarer:

vonvard sa...

Ingen har påståt att de Grekiska Regeringarna i många år inte missbrukat de Grekiska folkets arbete. Men debatten är sned och orättviss, således gagnar Ingen i Europa.
Grekland kan vara ett av de ekonomiskt mest misskötta land i Europa just nu.
Men bör vi glömma England? Italien? Belgien? Spanien? listan kan bli lång, ända till Danmark. Visar vi respekt för Krisens svärigheter? Borde vi?
Greklands finanser de senaste 8 år varit inte under Control. Problemet trots detta är inte bara den Grekiska skulden, utan den grekiska budget underskottet.
Greklands kostnader på lånemarknaderna skjutit i höjden. Detta tack vare EMU ländernas slapphet att klart uttala sig emot spekulanterna.
Detta skapade oro för att åtgärderna inte är tillräckliga för att stärka de offentliga finanserna.
Därför har G.Papandreou kritiserat den Europeiska kommissionen.
Grekland ska klara sina åtagande men bara om ”spekulan” tar slut.
Den Kände ekonomi professor Rogof, på Harvards Universitet, skrev i den Tyska ”welt am Sonntag” att:
Tyskland Borde se sig själva också och deras egen Skuld problem och förstå vad kan hända om Grekland ”går ur EMU”. Resultatet skulle kunna bli förödande för Tyskland och även för resten av Euroländerna. Men jag tror också för de andra små valutorna som tex den Svenska Kronan.
Problemet och Krisen är således Världsekonomisk problem och inte bara Greklands.
EU borde ”sätta rygg” för Länder med ekonomiska problem nu!, och definitivt inte ”skjuta i sank” dessa och försöka vara ”bäst”
Kan Greklands ekonomisk fiskala misskötsel bero också på:
1: Turkiet, som inte länge sedan ockuperat Cypern med USA hjälp?. ska Turkiet med I EU?
2: Grekerna betalar nästan 4 % av BNP varje år till upprustning, (8-10 miljarder Euro), Gör Grekerna detta för att imponera på någon? Kan det vara att Grekland känner sig hotad, vad gör EU i snart 10 år?
Senast igår Hotades Grekland i att det blir Krig om Grekland pumpar upp olja i Egeiska havet.
Det är lätt att Tycka om Grekland nu utifrån alla olika sätt att se på det s.k. Greklands ”slarviga” underskottet.
De flesta av Universitets utbildade ungdomar Arbetar för 450 euro i månad i s.k ”stage”. Den moderata europeiska anställningsformen för ungdomarna. Var är den Europeiska debatten?
Var det inte målet och visionen med EU att skapa Fred och fria gemenskap?
Var är de EU länder som med solidaritet och rättvisa skulle minst politiskt stödja grekland? Första bästa Krisen och raderras allt? hittar på och låter spekulanterna skapar syndabockar? Eller är Europa bara de likasinnades ideologiska och politiska krafters klubb?
Målet och visionen med EU var inte bara ekonomi, vi alla mins debatten om Solidaritet, kulturutbyte, tolerans för varandras skillnader och åsikter, Hjälpa varandra i frågor om politisk säkerhet etc. etc.…
Nu är det bara de Ekonomiska värderingarna. Vi snabbt gräver ner EU drömmen gräver ner alla misstag och skyller på den usla ekonomin i de redan fatiga EU som vist! Länder som mera eller mindre misskött sin ekonomi. Vad blir näst?
Bra! framtid för Europeiska drömmen?

Må gott
Vonvard

Knute sa...

Vonvard, detta var verkligt viktiga synpunkter!

Tidningarna skriver tanklöst om "PIIGS-länder" utan djupare analys eller medkänsla. Och även nationalekonomer har svårt att begripa dessa knepiga mikro- och makroekonomiska sammanhang.

Anonym sa...

Liako1 && Bra sagt!!, Vonvard! EU är, efter omständigheterna, bara en luftballong som snart ska brista av orättvisor och maktgalenskap.
Det är ett Byråkratisk kapitalistisk verktyg som bara gagnar spekulation och att "sätta" åt den Arbetande befolkningen som under åren O. Palme, W. Brand gav hopp och luft i vingarna

vonvard sa...

Grekland är offer i Spekulanternas party. Europa och Eurozonen har inga regler om hur den ekonomiska krisen i världen ska hanteras.. Grekland är inte ensamm i skulldfällan Sverige liger inte långt ifrån och där spelar Kronans devalveringar en bra roll. England och Italien är snart farozonen. Va rädd om dina pengar då Spekulanterna närmar sig Sverige.

Ann-Marie sa...

Att tvinga ihop en massa stater till att ha något gemensamt är inte bra, det har vi ju nu sett många bevis på under årens lopp. Kanske troddes det i början att om Amerikas Förenta stater fungerar så borde Europas Förenta stater också göra det. Multikulturen fungerar någotsånär i USA men inte i Europa och mycket beroende på att det ställs krav på invandrare som kommer till USA. Något som europeerna borde gå tillbaks till.

Skicka en kommentar