söndag 14 februari 2010

Hedersvåld och straffrabatt

En man slogs blodig till marken av sin blivande svärfar och svåger – plus ytterligare två släktingar. Han var på väg till sin bil på Serenadgatan i Malmö när plötsligt fyra män rusade på honom. Männen var beväpnade med järnrör.

Deras straff blev vardera 110 timmars samhällstjänst!

Jämför med hjälten från Nås i Dalarna som fick 1 års fängelse. Han hade räddat en kvinna från en man som tagit strupgrepp på henne, genom att slå angriparen i huvudet med en domkraft. Eftersom hjälten inte tillhör "mångfalden" fick han ingen straffrabatt.

För att återgå till "heders"-dramat. En tid senare höll den misshandlades fästmö på att bli påkörd utanför Willys i Hässleholm. Bakom ratten satt hennes farbror.

Det är oklart om farbrodern agerade på grund av strulet kring hennes giftermål eller om han trodde att det var kvinnans fel att hans son (den 18-årige kusinen) gripits för misshandeln i Malmö.

Fyra dagar senare tog kvinnan tillbaka sin anmälan eftersom händelsen skapat stor oreda i släkten. Om kvinnan såg till att farbrorn släpptes skulle han inte störa henne mer. Det hade släkten i Irak lovat.

Den 49-årige farbrodern dömdes i förra veckan till ett års fängelse för försök till grov misshandel samt olaga hot.
"Gärningen bär hedersrelaterade förtecken" konstaterade tingsrätten i Hässleholm.

Från Norra Skåne, via Spikharry där en kommentator skriver:

"17- och 18-åringen borde väl ha snappat upp något av svenska normer, men i helvete heller. Spelar ingen roll hur många generationer som växer upp här, idiot-beteendet går aldrig ur."

Det kan nog stämma, åtminstone när det gäller anhängare till islam, eftersom hederskulturen och hedersvåldet har en religiös överbyggnad. För ättlingar till de kristna som kommer från Mellanöstern torde prognosen däremot vara ganska god. Men de flesta som kommer är förstås muslimer. Går det inte att stämma i bäcken?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar