torsdag 18 februari 2010

Främlingsfientliga svenskar och journalistikens "vita blick"

Bild från bloggen adhd-npf.com

Främlingsfientligheten måste granskas och Quick Response ligger i för att påpeka hur illa svenskar uppför sig i medier. Länstidningen, Södertälje har nu 'fått en dom':

"Den mediegranskande sajten Quick Response, QR, har undersökt hatkommentarer på nätet och funnit att Länstidningen i Södertälje svämmar över av främlingsfientliga nätkommentarer."

"En läsare skrev i höstas en insändare i LT där han kritiserade att tidningen för att medvetet lägga ut artiklar på webben som bjuder in till främlingsfientliga kommentarer. Som exempel gav han korta artiklar om något negativt som hänt i stadsdelar som Hovsjö eller Ronna."

"Enligt QR s undersökning är det framför allt artiklar om spektakulära brott, ungdomskriminalitet som skett i Södertäljes ytterstadsdelar, som får många kommentarer. Ofta är kommentarerna till den sortens artiklar starkt negativa till mångkultur, invandrade, asylsökande eller andra som främst bor i de socialt utsatta ytterstadsdelarna."

Quick Response granskar näthatet, tidningen Journalisten


Om Quick Response från hemsidan:

"QR är en oberoende redaktion som granskar den svenska nyhetsrapporteringen om invandring, integration och främlingsfientlighet."

Historik:

"Quick Response startades på initiativ av Nationella samordningskommittén för Europaåret mot rasism (1997-1998). Mellan åren 1998-2008 tillhörde Quick Response Röda Korsets Ungdomsförbund. Därefter agerade Röda Korset huvudman fram till slutet av 2009. Från och med 1 januari 2010 är QR en självständig verksamhet som drivs av Arash Mokhtari, Eva Maria "Evis" Sköld och Charlotte Signahl."

På Quick Responses hemsida kan man också läsa att de svenska journalisterna har en för "vit blick", men det finns de som vill utmana detta:

"I maj startar Malmös första studiecirkel i antirasistisk journalistik - Reservat. En av utmaningarna är att synliggöra journalistikens "vita blick", och vända den mot journalisterna själva, säger initiativtagaren Leandro Schclarek Mulinari."

Medieskola utmanar journalistikens "vita blick", Quick Response från den 25 maj 2009

© Copyright UltraV

3 kommentarer:

Knute sa...

"Om debatten handlar om att det finns problem som orsakas av flyktingar och invandrare, vill vi inte ha den".

Sagt av Helle Klein, politisk kommissarie på socialdemokratiska Aftonbladet, Sveriges största dagstidning.

Det ska inte vara tillåtet att diskutera invandring och islam. Nej, journalistikens uppgift är att hindra befolkningen att upptäcka problemen.

http://everykindapeople.blogspot.com/2010/02/media-uppfostrar-muslimer-att-uppfatta.html

Knute sa...

Ännu en som verkar tveksam till yttrandefriheten:

Dino Viscovi, filosofie doktor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitet i Växjö. Han har forskat på Landskrona-Postens insändarmaterial.

"Om man tittar på insändardebatten så verkar Landskrona vara ett livsfarligt ställe."

hd

Anonym sa...

Undrar hur dom finansierar sin lekstuga. Jag hittade inget om detta på hemsidan.
Hasse G

Skicka en kommentar