måndag 22 februari 2010

Hannibals krig

Libyens diktator Gadaffi är galen. Hans son Hannibal med fru åkte i somras fast för att ha misshandlat sitt tjänstefolk på ett schweiziskt hotell. Efter två dagar i finkan blev de fria efter att ha betalat en okänd summa i borgen. Sen sa pappa Gadaffi att om han hade haft en atombomb skulle han utplånat Schweiz.

"Libyen skar sedan ner oljeleveranserna till Schweiz och drog tillbaka 4,3 miljarder pund från schweiziska banker och flera schweiziska företag i Libyen har tvingats stänga. Schweiz hissade vit flagga, men Gadaffis premiärminister vill inte tala med Schweiz. Samtidigt fängslades två schweiziska affärsmän i Libyen som ett slags gisslan. De får inte lämna landet." Spydpigen

Kanske superislamisten Gaddafi inte är så galen ändå? Hade hans beteende något att göra med att schweizarna skulle ha omröstning om minareter?

Den ene schweizaren, Max Göldi, tog sin tillflykt till den schweiziska ambassaden. Han hade dömts till fyra månaders fängelse för brott mot visumregler och till böter för illegal affärsverksamhet.

Nu ställer Libyen ultimatum om att han måste överlämna sig. Ögonvittnen rapporterar om ovanligt många poliser runt ambassaden.

Spydpigen: "Er der ingen lande, der bakker op om Schweiz? Hvorfor tier pressen?"

Uppdatering: "Stormen på ambassaden blev forhindret ved at ambassadefolk fra flere EU-ambassader begav sig til den schweiziske ambassade."

6 kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Vi borde stänga alla våra ambassader i muslimska länder och ta hem folket.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Har denna bloggen också bytt namn?

Knute sa...

Namnet "Canute Ocean" syftar en skröna om hur vikingakungen Knut den store (995-1035) förgäves försökte hejda tidvattnet. En symbol för bloggarens lott, kanske.

Simeon sa...

Simeon,
Jag har jobbat med och i Libyen och är inte ett dugg förvånad över vad som hänt. Utpressning är libyernas favoritsysselsättning. När de sköt en brittisk polis från libyska ambassaden i London så fängslades alla brittiska medborgare i Libyen som gisslan. Svaret är enkelt. Man skall inte ha med libyer eller libyska staten att göra överhuvudtaget. De är mycket primitiva och aningen galna hela bunten. Jag vet.

LP sa...

Hur viktigt är Libyen för Schweiz europeiska grannar? Är det den förbannade oljan som spökar? Skall vi sälja ut våra europeiska bröder och systrar för några droppar olja?

Vivian sa...

Det var i alla fall ett avtal om olja, som gjorde att Skottarna släppte Lockerbee-terroristen, och dom är nog inte de enda kunderna Gadaffi har i Europa.
Ja, vad med Sverige f.ex.?

Skicka en kommentar