onsdag 18 augusti 2010

Piratpartiet sätter människors liv i fara

Piratpartiet upplåter servrar åt webbsidan Wikileaks som sänder dödslistor till talibanerna.

Wikileaks talesperson Julian Assange har släppt ut namnen på de afghaner som samarbetar och har samarbetat med de utländska styrkorna. Inte nog med att de kan bli mördade av jihadister - kampen för frihet och demokrati i Afghanistan sätts på spel. Assange säger att hans syfte är "stoppa kriget". Det skulle innebära att talibanerna kommer till makten, att de även kan ta över Pakistan och dess kärnvapen, att islamisterna i Iran får blodad tand, det skulle till och med kunna innebära ett världskrig.

Det är naivt att tro annat än att det ibland behövs krig för att stoppa krig. Se på förspelet till andra världskriget. Om vi är eftergivna mot Hitler blir det "fred i vår tid", sa Englands premiärminister Chamberlain. Men han fick krig, ett mycket värre krig än om han visat musklerna i tid.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag väljer hellre en värld full med krig än en värld full med hyckleri.

Att USA krigar och dödar civila är inget konstigt. Dom håller på gå i konkurs och detta är vägen. Det klandrar jag dom inte för. Vad som gör mig förbannad är att FOLKET är så jävla dumma att dom måste höra att dom är hjältar som skyddar oskyldiga för att kunna slåss för sin överlevnad! Det är det som gör mig Förbannad!

PS har ingen web adress och bryr mig inte hellre om det så jag kör på anonymt. Lägg in så man kan ha sin hotmail så kan jag skriva det annars klaga inte!

Knute sa...

Anonym, din kommentar var något osammanhängande vilket inte är så konstigt eftersom du verkar ha vänt upp och ner på sammanhangen och fallit offer för någon sorts konspirationsteori om att Amerika för krig i Asien av ekonomiska orsaker, medan det är tvärtom. Det är dyrt för dem att agera världspolis, men hur tror du det skulle se ut om USA drog sig tillbaka och lämnade världen åt sitt öde. All handel skulle avstanna, pirater skulle härja på haven och det skulle smälla till ordentligt lite varstans.

Anonym sa...

Helt riktig slutsats av dig Knute. Vi har en hegemonisk världsordning. och varför?. FN beslutar om sanktioner etc men har inte resurser pengar och personal att se till att saker som de beslutat om efterlevs. då blir det att stater som usa får ta det ansvaret vare sig de vill eller inte. Alternativet är givetvis en världsordning precis som du säger som består av anarki/kaos. Allt stagnerar. Men om någon annan har en bra lösning på världsordning kom med förslag tack.

Statsvetaren

Berit sa...

Anonym, kriget kostar USA hundratals miljarder och är en av anledningarna till att landet har enorma ekonomiska problem.
Kan du försöka förklara vad du menar?
Du kan mycket väl skriva ut din hotmail adress om du inte vill vara anonym!

Anonym sa...

Ja Kriget kostar pengar. Men oljan är värt det dom förlorar. Ni har tydligen missat totalt att Sadam hade tänkt att värdera sin olja efter Euro och inte dollarn :D

USA har allt att tjäna på ett krig. Dom kan använda omänskliga tortyrer i kampen mot häxor... jag menar terroristerna.

Men återigen väst är inga hjältar! Vi är lika mycket skitstövlar som öst tror ni något annat är ni hjärndöda inget mer inget mindre.

Anonym sa...

Vad har du för källa på Wikileaks på att Wikileaks verkligen röjt namn på personer som inte redan är kända att arbeta för NATO? De känsliga dokumenten har ju sorterats ut och får extra behandling.

Surfar man runt på nätet läser man massa ljug om att bland annat Amnesty fördömt Wikileaks för publiceringen.

Surfar man till Amnestys egen sida så ser man dock att de inte alls gjort så utan använder materialet aktivt själva. Det är också värt att notera att Amnesty gav pris till Wikileaks 2009 för deras journalistiska arbete.

brodeur sa...

Att vissa halvinfantila människor tror att man ensidigt kan notera om ett pris i en annan valuta och tro att detta skulle ha någon som helst påverkan. Hade Sadam gjort detta så skulle han europris via spotkurs följa dollar priset på olja momentant inte tvärt om.

Detta är bara ett floskelutspel ala Chavez.

Den underliggande efterfrågan med den valutakorg som alla köpare av olja har driver priset. Skillnaden för USA är att det nominella oljepriset sticker när USD blir svagare. Vi som har annan valuta kan lika väl få dyrare olja pga USD apricering. Faktiskt var det så senast oljan stack i pris att Amerikanerna märkte det mest för USD försvagades en hel del mot övriga större valutor under den tiden.

Peter Pan sa...

Ett större problem är att dokumentet var hamligstämplade till att börja med.

Jag har läst en del av dokumenten på Wikileaks site, och inget av dessa innehöll någon information som kunde riskera människoliv. Varför var dessa dokument hemligstämplade?

Tills dess att sekretesstämpeln används som den är tänkt att användas så gör aktörer som Wikileaks en viktig samhällstjänst, som journalistkåren egentligen borde göra.

Statsmakterna har glömt att de är folkets tjänare och inget annat. Det är folket som bestämmer om deras lands militär ska vara i Afghanistan, och utan en komplett bild av vad som försigår där kan ju folket inte göra en korrekt bedömning.

Berit sa...

Anonym, tänk det har jag fullständigt missat. Berätta hur du vet det.

Också var snäll och tala om vad USA gjort med oljan.

Berit sa...

Peter Pan, bland allt det jag läst om dokumenten är det klart att personer i Afghanistan, som samarbetat med USA, kan råka väldigt illa ut om det offentliggörs.
Krig är brutalt och utan barmhärtighet!

Dokument måste också vara hemligstämplade av taktiska skäl och därför att offentliggörande skulle sabotera strategiska planer.
Nu är det väl en offentlig hemlighet att mycket hemligstämplas bara för att skyla över misstag som ledningen gjort.

Skicka en kommentar