tisdag 3 augusti 2010

Det lille apotek

Apoteken innan förstatligandet år 1971 var trevliga inrättningar. En släkting till mig jobbade på ett apotek och kunde jämföra före och efter. Liksom i många apotek i Europa togs kunderna hand om på ett personligt sätt och behandlades som patienter som skulle botas. Det låg i apotekarens intresse.

Apoteksmonopolets införande avspeglade den socialistiska tidsandan som år 1971 hade nått sin allra mest hysteriska fas. Men blev förstås inte lika ödesdigert som införandet av den allmänna tjänstepensionen tolv år tidigare, då ansvaret togs ifrån individen som skulle inbillas att det ordnar sig alltid, jag behöver inte spara, staten tar hand om mig när jag blir gammal.

Det är lovvärt att den borgerliga regeringen försökt göra något åt apoteken. Monopolet har bland annat gjort att det finns alldeles för få och att de har snåla öppettider. Ofta semesterstängt. Många varor som man kan hitta på apotek utomlands saknas, till exempel antiseptiskt sårpuder, i stället får man rådet att använda alsolsprit.
Men det kommer att bli svårt att få tillbaka den personliga stämningen och småskaligheten.

2 kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Detta kan verka som en småsak men en sak som retade gallfeber på mig redan för flera år sedan var när dom tog bort alunstiften ur sortimentet. Alun är känt för att still blod sedan århundraden tillbaka. Dessa små stift funkade alldeles utmärkt på småsår. Det dom hade ersatt detta med, jag minns inte ens vad det var för något för det vara nämligen nån värdelös skit som inte ens funkade som det var tänkt. Köpte det aldrig mer. Har sedan dess alltid undrat vilken idiot uppe i hierarkin det var som bestämde att en fullt fungerande produkt skulle bort och ersättasmed nåt annat värdelöst skit. Vän av ordning kommer säkert tala om för mig att det var så enkelt att den nya produkten förmodligen var billigare att tillverka än den gamla.

Anonym sa...

Tjänstepensionen blev aldrig förstatligad, den är ägda av parterna, om den inte ordnas privat via något konkurrensutsatt bolag.
Gör den inte det så blir den anställde utan.

Skicka en kommentar