fredag 22 januari 2010

Varifrån kommer nerskärningen av skolornas resurser?Vart tog pengarna till stödundervisning och extralärare vägen? Allt kan inte skyllas på höga utgifter för den kommunala byråkratin.

Idag presenterade SCB och Skolverket statistik om grundskolan och vilka kommuner som är bäst respektive sämst. Torsås i Kalmar län ligger i topp, och Södertälje placerar sig inte överraskande på den sista platsen.

I en avslöjande jämförelse mellan de två kommunerna skriver Thoralf Alfsson, "nu har man ju dessutom bränt ner skolan i Hovsjö så förutsättningarna har ju inte precis blivit bättre."

I Södertälje är andelen invandrare 41 procent, i Torsås 7 procent, vilket gör att det är en enorm skillnad i ekonomiska resurser. Socialbidragen kostar skattebetalarna tio gånger mer per invånare i Södertälje.

"Den stora massinvandringen av flyktingar från Irak och andra muslimska länder som Södertälje tar emot, är en stor orsak till att Södertäljes grundskolor får sämst resultat när pengar går till mat och bostäder åt flyktingar i stället. Det torde innebära att massinvandring från muslimska länder påverkar skolors budget och elevers skolresultat i alla Sveriges kommuner i större eller mindre utsträckning." Skriver Muslimska friskolan

Läs också: Proletär vill bli idol

0 kommentarer:

Skicka en kommentar