lördag 16 januari 2010

Haiti: katastrofhantering och korrupta pengar

Bilder före och efter presidentpalatset kollapsade.

Som historien om jordbävningen i Haiti utvecklar sig är det tydligt hur viktig nödhjälpens teknik och organisation är. Köpenhamns universitet erbjuder en stark internationell Master of Disaster Management (MDMA), som utbildar internationella praktiker.

En ödmjuk fundering: målet borde väl vara att ersätta korthusen med jordbävningssäkra hus. För att lyckas med det måste man komma åt korruptionen. Hur det nu ska gå till.

MS skriver:

Läste just att dom har svårt att få ut hjälpen eftersom dom inte har tillräckligt med vakter att skydda leveranserna med. Haiti var ett i stort sätt laglöst land redan innan denna katastrof men trots sätt så fortsätter Väst att pumpa in pengar in i detta land. Pengar som går rakt i fickorna på kriminella. Var försiktiga om ni tänker skänka några pengar.

Nämnas bör att det land som Haitis ledare spytt galla över i decennier, USA, är det land som nu har gett mest hjälp. Obama har utlovat 100 miljoner dollar i nödhjälp. Kina har hittills bara bidragit med 1 miljon dollar. Det är lika mycket som Brangelina har gett. Världens nästa stormakt och en av de allra rikaste länderna har m a o bara gett lika mycket (lite) som ett par Hollywoodskådisar. Har inte hört några siffror men arabvärlden har nog inte öppnat plånboken ännu.

Hur ska ni USA-hatare inom flumvänstern kunna bortförklara detta?

När det gäller Bill Clintons försök att få Haiti på fötter så har hans hustru på senare tid flaggat för en hårdare kontroll biståndet till just Haiti. Hittills så har Amerikas skattebetalare pumpat in ca 3 biljarder DOLLAR i olika biståndsprojekt men det verkar inte att ha gett något större resultat.

6 kommentarer:

MS sa...

Jag undrar bara hur man kan använda sina medmänniskors döda kroppar som barriärer bara för att man är arg för att den utländska hjälpen dröjer av praktiska skäl? Om de individer som nu plundrar och skövlar skulle ta och hjälpa de drabbade istället så kanske situationen skulle förbättras. Självklart så ska utlandet hjälpa till men även lokalbefolkningen måste vilja hjälpa till. Det är det jag menar när jag skrev att man nog först och främst måste gå in och föröka upp en fungerande statsapparat innan man ger miljarder i bistånd. Det är ohållbart i längden.

Maurycy sa...

@ MS

Varför klagar du på alla som plundrar och skövlar? Det låter som dom är överrepresenterade. Och hur vet du om dom som plundrar varor från butiker som har helt raserat inte ger med sig av dessa varor till andra?

USA har försökt tidigare med att stötta ledare på Haiti som har visat sig göra mer skada än nytta för befolkningen. Så vem skulle kunna fixa upp en fungerande statsapparat? Du, kanske? Några frivilliga?

Katastrofindustrin sa...

TV behöver inte visa döda människor hela tiden. De vädjar till vår skuldkänsla, att vi har det så bra när haitierna lider.

En jätteindustri för journalisterna, nu har de något att skriva om. De åker inte dit av ideella skäl, de får bra betalt för att visa bilder av döda människor för att vi ska få skuldkänslor.

MS sa...

@Maurycy

Jag klagar inte. Jag kan inte bara förstå att människor kan gå och runt och förstöra när deras medmänniskor ligger och dör i rasmassorna. Det kanske vore bättre om dom hjälpte till i röjningsarbetet istället. Du verkar inte ha några problem med detta beteende verkar det som. Det är lite typiskt när man ser världen via SSU-glasögon.

//

"Och hur vet du om dom som plundrar varor från butiker som har helt raserat inte ger med sig av dessa varor till andra?"

Menar du att om en butik raseras så står det alla fritt att plundra affären och dela ut dom till andra? För mig är det stöld! Hur vet du att dom som plundrar delar ut dessa saker till andra? Har du andra källor än vi andra?

//

När det gäller uppbyggandet av Haiti så kan man antigen fortsätta som tidigare. Pumpa in nya miljarder som bevisligen inte kommer vanliga människor till del eller gör någon nytta. Hade dom gjort det så hade husen varit mer stabilt byggda, sjukvården hade fungerat bättre, landets poliser hade i a f försökt att upprätta lag och ordning istället för att lägga benen på ryggen m m.Gör man inte detta så kommer detta upprepa sig nästa gång det blir en jordbävning. Eller så försöker man bygga upp samhällstrukturen på sikt med inriktning på till att börja med lag och ordning för att stabilisera samhället och sedan fortsätter man vidare med utbildning osv. Det måste självklart komma från haitierna själva.

Problemet med er socialister, jag "känner" dig men jag känner igen tongångarna, är att ni inte ser skogen för alla träd. Läs igenom ditt inlägg och ta dig en funderare på hur ditt synsätt i längden hjälper haitierna? Hur förståelsen för anarki och laglöshet kan ursäktas? Ta reda på vilka som nu hjälper befolkningen mest. Det kommer inte vara dina åsiktsfränder i Venezuela eller Peking utan USA.

per sa...

Det Haiti behöver är att ställas under tvångsförvaltning, annars kommer inget förändras. Pengar utifrån förändrar ingenting i grunden.
För övrigt visar Kinas 1 miljon dollar hur mycket de bryr sig om ett "svart land"..

Berit sa...

Samtidigt läser man om hur civilbefolkningen i Kuba, som är så enormt fattiga själva, samlar ihop kläder och förnödenheter för att skicka till Haiti.

"Currently several bloggers, along with others from Cuban civil society, are seeking a way to make our small contribution to the victims. We propose to collect clothes, medicines and personal care supplies, and bring them to the representative of Caritas in Havana."
(från http://desdecuba.com/generationy/)

Caritas är en privat välgörenhetsorganisation

Skicka en kommentar