onsdag 20 januari 2010

På offrens bekostnad?

Den världskända ateisten Richard Dawkins erbjuder nu hjälp till Haiti garanterat fri från religion.

Det ateistiska nätverket för att samla in pengar till Haiti består av 13 organisationer. Satsningen är en del av en annonskampanj från "New Atheist" om godhet utan Gud.

Dawkins har lovat att täcka upp avgifterna för banktransaktioner på nätet. Generöst av honom, men eftersom han låter Internationella Röda Korset sköta donationerna, är chansen högst minimal att 100 procent av hjälpen kan nå haitier i nöd, som han lovar.

Läs vidare: "Hon kommer inte att sticka en vante till"

8 kommentarer:

mike sa...

Dawkins är fanatisk i sitt hat mot (och likställande av) alla religioner. Haiti behöver inte befrias från kristendom utan korruption. Kyrkan gör mycket gott i Haiti just nu. Till skillnad från den muslimska världen som med få undantag inte gör ett endaste dugg för att hjälpa, inklusive de rikasste oljestaterna.

Anonym sa...

Dawkins är en hjälte som bara säger vad som är uppenbart men ingen vågar säga rakt ut.

/Deep

JemyM sa...

Falskt. Jag googlade muslim help haiti och hittade flera svar. Varesig kristendom eller islam är monoliter och består av mängder av olika trosuppfattningar. Tror du Pat Robertsons rörelse och liknande hjälper? Samma skräp på båda sidor. Välvilliga och själviska finns på alla sidor av staketet.

Knute sa...

Sant. Saudiarabien som svämmar över av oljepengar skickade ett brev till Haitis president där de beklagar händelsen. Det oljerika Kuwait hostade upp en miljon och Qatar skrapade ihop ett paket på 25 ton. United Arab Emirates har lovat att "så snart som möjligt" skicka någonting.

http://everykindapeople.blogspot.com/2010/01/i-noden-provas-vannen.html

Anonym sa...

Till 99% säkerhet har Pat Robertson skickat hjälp till haitierna.Han sa inte de skulle skylla sej själva, men att det enligt hans uppfattning *kan* ha att göra med landets ockultism att de råkat så illa ut i flera hundra år.
(Vilken kristen tror för övrigt att det är skit samma hur man lever sitt liv?)

Hur som helst var Pat R inte smart och borde fattat hur ett sånt uttalande skulle tas emot/uppfattas, han är visst ofta ute och snackar väl märkliga saker, detta var inte första gången...men som sagt han har uppmanat till stöd för haitiska folket, och jag skulle iaf bli extremt förvånad att få veta säkert att hans organisation inte skulle skicka någon hjälp...

Roadrunner sa...

Dawkins är inte hatisk mot religioner. Precis som alla andra som är övertygade om att de insett sanningen vill han gärna "missionera" om denna. Han gör det på ett lysande sätt! Jag förstår inte att det är så provocerande för så många troende. Vi ateister blir ju inte tillnärmelsevis så provocerade av kristna som vill missionera om sin "sanning".

Det verkar inte ha föresvävat någon att jordbävningen på Haiti har något att göra med kontinentalplattorna snarare än vad deras förfäder höll på med för ett par hundra år sedan. Även om Haitierna skulle bli fromma kristna så kommer inte kontinentalplattornas läge att förskjutas och därmed risken för jordbävningar minska.

Hur är det med det gudfruktiga New Orleans och orkanen de drabbades av för några år sedan? Vad har den stadens invånare gjort historiskt för att förtjäna vad de drabbades av? Vill Gud straffa mänskligheten för vad de gjort kanske man kan tänka sig några "punktmarkeringar" genom att låta de som förtjänar straff falla döda ner genom någon hjärtinfarkt. Borde inte vara något problem att ordna för en allsmäktig Gud!?

Tony sa...

Men dawkins tror på rymdgubbar som kom med liv till jorde, fast han aldrig sett några. Han har alltså lite tro i alla fall. Om någon är provocerad av religiösa så är det han. Det finns ingen mening annars att påpeka att "ateisternas" gåvor skulle vara 100% fria från religion. Det om inte annat visar klart och tydligt på att han har stora problem.

Men, jag tror inte heller att ens trossystem alltid har att göra med om man hjälper andra människor eller inte.

Roadrunner sa...

@Tony: Tror Dawkins att rymdgubbar förde livet till jorden!? Var har du läst det? Såvitt jag förstått har Dawkins aldrig fört fram någon annan hypotes än att livet skulle uppstått här på jorden genom biokemiska processer.

Om rymdgubbar skulle fört livet till jorden, hur skulle då livet uppstått på den planet de kom ifrån? Jag är övertygad om att om Dawkins någonsin seriös framfört teorin om rymdgubbar så skulle hans svar bli att livet på deras planet uppstod genom biokemiska processer.

Skicka en kommentar