onsdag 13 januari 2010

Om kyrkorna förstörs är det rent svineri
Bild: För två år sedan klämtade klockan för Maglarps nya kyrka i Skåne. Kyrkan hann bli 99 år.

Svenska kyrkor ruttnar från grunden. Att det skulle bero på klimathotet är en bortförklaring. En stiftsantikvarie säger att problemen kommer av "ett oförståndigt energitänk där man har sänkt temperaturen i kyrkorna som har isolerade bjälklag med krypgrund".

Kan det verkligen stämma? Inte hade kyrkorna centralvärme för 100 år sedan? Eftersom kyrkorna var fullsatta på den tiden räckte det kanske med kroppsvärmen.

SST är den statliga myndighet som fördelar bidrag till trossamfund, teologiska institutioner och andlig vård inom sjukvården. Årligen fördelas 50 miljoner kronor. Låter lite i underkant, eller snarare mycket i underkant om det ska räcka till underhåll av kyrkor. (Se kommentar)

Men det finns ett annat hot mot våra vackra kyrkbyggnader. Religiösa samfund som "bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som det svenska samhället vilar på" kan få statsbidrag. Uppfyller islam kraven? Är det rätt att ge bidrag till moskéer? Att omvandla kyrkor till moskéer?

Några kommentarer till ett tidigare inlägg:

"Och vi kan också antaga att svenska kyrkan - som mycket väl kan börsnoteras - kommer att sälja ut ett flertal kyrkor till islam för att omvandlas till moskéer.
Sedan gammalt vet vi samtidigt att ett antal svenska kyrkor står på fornnordisk grund, och att de är byggda runt offerplatser och liknande. Dessa urnordiska offerplatser kommer då att stå under muslimska moskéer.
Det bästa vore kanske att försiktigt flytta på dessa kyrkor innan detta sker."

- - -
"Bryr mig inte så mycket om dom kyrkor från andra hälften av 1800-talet och framåt men har dom någon som helst rätt att sälja, riva eller omvandla kyrkor till moskéer som är äldre än så? Vi har ju massor av vitkalkade landsbygdskyrkor från medeltiden. Räknas inte dom som fornminnen eller är k-märkta? Om dessa förstörs så är det ett rent svineri enligt min mening, inte för att jag är kristen men anser dom har ett stort historiskt värde och är vackra dessutom."

- - -
"Huruvida det omvända skett, dvs. att moskéer omvandlats till kyrkor i modern tid, vet jag inte. Förmodligen får man gå tillbaka till den kristna återövringen av Spanien 1492 för att finna ett exempel.
Inte heller har jag någon uppgift om huruvida muslimer skulle acceptera detta, men jag har mina aningar.
Å andra sidan är frågan knappast aktuell, eftersom emedan kyrkorna minskar i betydelse, så ökar moskéerna i betydelse genom den stora muslimska invandringen.
På så sätt slipper muslimer svara på frågan om de skulle acceptera att en moské förvandlades till kyrka eller synagoga. Det senare misstänker jag kan vara extra känsligt!
Men i Landet Mörkläggning är det omöjligt att få någon klarhet i sådana frågor."

- - -
"Jag lämnade Sv Kyrkan på 80-talet efter att KG Hammar på socialdemokratiskt initiativ härjat som värst. Ett gott försök var det i alla fall att få in kyrkan under sossehatten. Resultatet blev avkristning och utslätning av budskapet. Och min exit...
Är verkligen förvånad över, att det t o m här, finns folk som helt förnekar Kyrkans POSITIVA inflytande i Sverge, ja i hela Västvärlden.
Nån som tror att t ex Schweiz skulle varit som det är utan Kalvin(ismen)? Eller norra Europa som det är (snart har varit) utan farbror Luther och hans åsikter om arbete?
Hela svenska lagen och samhället är uppbyggda på Luther. Till sosseriets fasa naturligtvis! Ett folk utan bidrag är/blir aldrig sossar!
Jag önskar att nollorna i en del partier framför allt från Stockholm skulle se de småländska stenmurar man under generationer byggt upp. Utanför en känd sångerskas (1800-talet) gård finns en som är 2 meter bred och 150 cm hög och lååång.. Hur många ton sten, mycket arbete ligger inte bakom denna? Varenda sten buren för hand. Och den står fortfarande kvar som ett minnesmärke över de envisa, flitiga som i sitt anletes svett och under prästers ok (nog så sant) arbetat för en framtid för sig - och Sverige. En egen kyrkobyggnad fanns överallt..
Vad gör vi idag? Skänker bort allting till en slö slapp politisk religion som rycker på axlarna åt allt, fatalismen går före arbete! Bara man leker cykelställ med jämna mellanrum och slår ihjäl några otrogna så är allt väl?? Enligt våra styrande, ja.
Det finns en orsak till att denna riktning knappast presterat något vettigt, inga nobelpristagare, ingen vetenskap de senaste drygt tusen åren. Man saknar en "husreligion" som uppmanar till arbete och kunskapsinhämtning! Vilket VI har, även om en del t o m här förnekar det..."

Läs också: Riksantikvarieämbetets politiska agenda

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! SST fördelar anslaget på 50 miljoner till ett fyrtiotal trossamfund, men inte till Svenska kyrkan. Svenska kyrkan har enligt lag en särställning och får ett eget anslag från staten, som för närvarande är på melllan 450 och 500 miljoner kronor per år. De pengarna, den så kallade kyrkoantikvariska ersättningen, går till underhåll av Svenska kyrkasn kyrkobyggnader.
MVH
Anna Sandberg
reporter Dagen

Knute sa...

Tack för klargörandet!

MVH Knute

J:H. sa...

Hej,

För hundra år sedan hade man i kyrkan i stort sett ingen isolering alls i golvet. Därför värmdes krypgrunden upp lite av sommarvärmen under den period på året som skadorna vanligen visar sig. Värmen uppifrån kyrkan letade sig genom värmestrålning ned genom golven. Senare började man isolera golven allt mer och skapade kallare krypgrunder, genom att delvis stänga ute värmen uppifrån. Efter det kom dagens energibesparing med sänkta temperaturer, som medförde att krypgrunden inte tilläts torka ur som innan. Till detta har klimatet ändrat sig till mer negativt sett till klimatet i krypgrunder. Mer står att läsa på:
www.lfs-web.se/krypgrund-kyrka.htm
J.H.

Skicka en kommentar