fredag 22 januari 2010

Hedersmord en makaber ritual för att visa att "traditionen" ännu är vid liv

document.no kan man läsa att samtidigt som manifestationer hölls i Sverige för att hedra minnet av Fadime Sahindal som för åtta år sedan mördades av sin far, blev hennes nu 30-årige bror dömd till två års fängelse för hot mot en författare som har skrivit om hedersrelaterat våld och mot ett huvudvittne i rättegången om hedersmordet på Pela Atroshi.

Brodern ska ha hotat författaren genom att rikta en pistol mot hans huvud. Händelsen inträffade i Kista centrum i september förra året.

30-åringen försökte också tvinga till sig 100.000 kronor och adressen till huvudvittnet i rättegången om hedersmordet på Pela Atroshi. Vittnet i fråga har under många år levt under ett allvarligt hot och har en hemlig identitet.

Under överfallet sade den dömde 30-årige till författaren att han skulle skaffa vittnets adress på uppdrag av andra personer, något som enligt åklagaren var ett sätt att förmedla ett hot om ett förestående attentat på vittnet med uppsåt att orsaka allvarlig fruktan.

- Det allvarliga i det här är att det använts hot om dödligt våld som fått stora konsekvenser för målsägaren. Dessutom är det här ett brott som förutom lidandet det innebär, också hotar andra värden nämligen det fria ordet, säger kammaråklagare Leif Appelgren.

- - -
Brodern säger sig handla "på uppdrag av andra personer", enligt vedertaget mönster:

"Hederskulturen har inget gott i sig, det finns ingen nåd, utan skammen måste tvättas bort med olika våldshandlingar. Direkt då brottet mot hedern uppdagats, eller senare då klanledaren anser att tiden är lämplig. Det handlar inte om att mannen blir en martyr och står för handlingarna själv, det är ett lagarbete. Visst kan klanen utse en person som ska genomföra våldshandlingen, men det innebär att denne blir en aktad person."

Kulturrelativisering å det grövsta

4 kommentarer:

Anonym sa...

Dom flesta kommer hit som olika slags flyktingar, dom väljer att flytta till ett land bebott av oss Svenskar, i deras ögon smutsiga grisar, pga vårt sätt att leva, våra traditioner och vår religion. Varför flytta till ett land bebott av smutsiga grisar? Vi tillåter allt, man får säga vad man vill, skriva vad man vill, tycka vad man vill, ha vilken religion man vill eller ingen. Om man väljer att flytta hit så måste man acceptera det sättet vi lever på. Om vi flyttade till deras länder skulle vi bli tvugna att bli som dom för att bli accepterade i deras samhälle, det samma gäller här, men det förstår dom inte, dom fortsätter att leva sitt liv här och det borde vi inte acceptera, Flyttar man hit frivilligt så ska man också aceptera och anpassa sig till vårt sätt att leva, kan man inte det så ska man inte ha rätt att få stanna här. Hårt men rättvist.

En vanlig skattebetalande arbetare

Anonym sa...

Precis. Passar de inte, är de bara att packa koranen och sticka!

Anonym sa...

En snubbe har skrivit en intressant artikel om detta: http://kulturkritikern.blogspot.com/2010/02/fadime-horets-martyr.html

Knute sa...

För en gångs skull ska jag göra ett undantag och inte komma med några argument för varför jag tycker den där kulturkritikerns artikel var usel, jag säger bara, idiot!

Skicka en kommentar