onsdag 1 oktober 2008

Rättvisa i irakiska Kurdistan

En bild av hur man skipar rättvisa i irakiska delen av Kurdistan. Vissa fall går till domstol där förövarna kan straffas, men ofta anser man att om inte det lokala brödraskapet, byäldste, får skipa rättvisa kommer en värre blodsutgjutelse ske.

"En natt sommaren 1998 var den 20-årige Soran på väg hem då han blev skjuten. Han överlevde men var svårt skadad och blev sängliggande på sjukhus. Rykten gick om att Soran var kär i en kvinna från bygden hade lett till att den unga kvinnans bröder planerade att döda dem båda. Den natt Soran blev skjuten, dödade de också systern. Att Soran inte dog sågs som en förolämpning och en vidare källa till vanära för dem och deras familj. Därför sattes Soran i "skyddshäkte" av säkerhetsstyrkor under kontroll av
PUK då han lämnade sjukhuset, för att skydda Soran från de rasande bröderna.

The
komelayeti, representerat av äldre medlemmar i brödraskapet i staden, politiska representanter och religiösa män, ingrep för att söka en solih.

Efter månader av konsultation och förhandlingar bestämde brödraskapet att eftersom Soran inte hade en syster, systerdotter eller kusin i utbyte skulle Sorans familj betala flickans familj en stor summa pengar. Då Sorans familj inte hade dessa pengar sökte de en nedsättning av den bestämda summan, vilket man fick. Sorans familj sålde sitt hus för att få loss pengar, som sedan räcktes över i närvaro av två män från båda sidor, medlemmar i brödraskapet, åtskilliga oberoende framstående i staden och toppen av PUK-politikerna. Pengarna var en kompensation för flickans blod och för att täcka skadan på hedern för hennes familj eftersom Soran, hennes förmodade älskare, hade överlevt. Sorans familj blev hemlös."

( Min översättning av texten.)

Nazand Begikhani,
The Case of Soran, Honour-based violence among the Kurds: the case of Iraqi Kurdistan, sid 222, "Honour", Crimes, Paradigms, and Violence against women, edit: Lynn Welchmann and Sara Hossain, 2005, Zed Books, London and New York.

2 kommentarer:

Knute sa...

Upp- och nervänd moral jämfört med Väst.
Vi anser att våld och mord är ett brott och att kärleksförhållanden inte är det.

From Sweden with Grief sa...

Ja, det är sant. Visserligen finns det domstolar där de verkliga förövarna kan bli fällda, men det är inte så ofta det kommer så långt.. Inte heller alla länder har en övergripande lag som fungerar som vi är vana vid.
Man lever också i sådan isolering i vissa delar av länderna med sharia och klanregler som dessa, och då hjälper det inte att landet som sådant har en regering som kanske skrivit andra lagar där mord är mord punkt slut.

Lagskipningen stannar i byn, eller stan och då sharia och klanlagar får råda, då blir offret den skyldige. Det är svårt att beskriva brotten och försöka redogöra för vem som är förövare och vem som är offer, eftersom de vänder på begreppen. Man får välja orden mycket noga för kunna förklara vad det är som egentligen händer.

Skicka en kommentar