tisdag 17 november 2009

En logisk kullerbytta

"En gemensam värdegrund behövs för att bemöta kulturrelativism och religiös fundamentalism. Och de främlingsfientligas unkna nationalegoism," skriver Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan.

Nationalegoism är verkligen ett träffande uttryck. Ty vad har vi nationer till? Ett afrikanskt ordspråk säger, ”Riv inte ner ett stängsel, förrän du vet varför det en gång sattes upp”.

Jag gissar att Avellan syftar på mångas ovilja att ta emot flyktingar i sina kommuner. Men är det inte en smula orättvist att att kalla detta för "unket". Det är ett naturligt förhållningssätt, öppna gränser däremot är en utopi.

Om inte staten hade placerat ut flyktingar i varenda by och stad i vårt land, tror någon att de då skulle tagit sig dit ändå? När det inte finns några jobb, och när de inte har några pengar att skaffa bostad för?

"Utan att ha sagt ett enda ont ord om flyktingarna utan enbart kritiserat vår naiva flyktingpolitik så stämplas kritikern som varande främlingsfientlig och rasist. Det trots att det är två helt skilda saker," skriver John Wilthorn.

Invandringen av hederskultur och unken kvinnosyn medför mer kulturrelativism och mindre av gemensam värdegrund. Det går inte att både äta kakan och ha den kvar.

1 kommentarer:

Reino sa...

En skäggig islamistisk jihadist,
tyckte livet i bergen var trist
analfabet var han, javisst
men tog sig till sverige med list,
nu livstidsförsörjd och på grön kvist!

Skicka en kommentar