tisdag 9 mars 2010

Svenska kvinnors villkor?

Ni som säger att Sverige har varit som muslimska länder en gång i tiden kanske kan svara på min fråga efter läsningen nedan.

När hade vi svenska kvinnor denna situation, som de iranska kvinnorna lever under?

"Ju närmare makten den iranska kvinnan befinner sig, desto mer noggrann måste hon vara med sin klädsel." Måste hon använda händerna i jobbet måste hon säkra hedern genom "machne'e" som är en "hopsydd fyrkant av tyg som ramar in ansiktet och faller ner över den vida svarta kaftanen, roupush" som slutar vid vristen, svarta strumpor och bastanta svarta skor. I sjukvården är machne'en ofta vit. Har kvinnan ett arbete som enbart innebär att prata och hon möjligen också representerar regeringen har hon chador, noga nervikt i pannan också dragen snett över hakan.

En chador får inte bestå av någon hopfästningsanordning, inte ens en säkerhetsnål och därför hindras kvinnorna att använda sina händer i onödan. Om så behövs får de bita tag om kanterna på chadorn och på så vis hålla fast den. De äldre kvinnorna har andra knep att hålla chadorn hyfsat på plats, "de häktar fast den i midjan och slår en knut om magen, ibland åker kjolen upp ända till knäna när de travar i Teherans backar med bestämda steg".

Det enda möjligen vi svenska kvinnor skulle kunna känna igen oss i, i situationen av utsatthet; inget ( utom möjligen ett bra vapen ) hejdar en våldtäktsman som verkligen vill utsätta en kvinna, men inte i tvånget att klä oss i dessa tygsjok:

"Men paradoxen finns där alltså: om inte hijab funnes, skulle många män förbjuda sina hustru och dotter att lämna hemmet, eller köra bil, eller jobba, eller åka skidor.
Om inte chadorn funnes skulle kvinnorna inte våga dela taxi med okända män eller gå hem sent på kvällarna. Självklart är chadorn inget skydd mot en företagsam våldsman, men den ger kvinnorna en viktig om än bedräglig trygghetskänsla."

sid 13-14, De feministiska paradoxerna i Iran, Eva Marling, Delstudie 7, 1999, MENA-projektet, UD


Hedern måste säkras i badet också, uppenbarligen.


© Copyright UltraV

4 kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Läste nånstans för drygt ett år sedan om våldtäktsfall i Egypten tror jag det var. Många våldtäkts-män där ratade dom täckta kvinnorna. Dom resonerade som så att en kvinna utan tygsjok/tält var sekulariserade och därför mer benägen att polisanmäla illdådet än den täckta kvinnan som var mer benägen att ta in familjens heder i ekvationen och därför inte polisanmälde våldtäkterna i lika hög utsträckning. Så m a o är tygsjoken en falsk säkerhet t o m i ett muslimskt land!

From Sweden with Grief sa...

Ja, hederstänkandet lever sitt eget liv och har säkert betydelse i även sådana sammanhang som du beskriver. Hedersrelaterat våld ska helst inte komma till polisens kännedom, utan är en sak mellan släkterna. Dessutom blir kvinnan den skyldiga, så man kan själva straffa kvinnan för det brott hon begått som låtit sig våldtas och för att hon fått mannen att begå dessa handlingar.

Jag har översatt och sammanställt några rättsfall som handlar om hedersrelaterat våld i Egypten:
http://hedersrelateratvald.blogspot.com/2008/09/autentiska-rttsfall-i-egypten.html

Allan sa...

BBC om sexuella trakasserier i Egypten:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7593765.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7514567.stm

"SEXUAL HARASSMENT IN EGYPT
- Experienced by 98% of foreign women visitors
- Experienced by 83% of Egyptian women
- 62% of Egyptian men admitted harassing women
- 53% of Egyptian men blame women for 'bringing it on'

Source: Egyptian Centre for Women's Rights"

Det finns alltså en rasistisk eller främlingsfientlig komponent i de muslimska sexuella trakasserierna. Hur skulle reaktionerna vara om 98 % av invandrarkvinnorna i Sverige sextrakasserades av svenska män?

From Sweden with Grief sa...

Allan, det skulle bli ett liv utan dess like på svenska journalister och politikerna skulle rasa och gorma över rasistiska svenskar, värre än de redan gör nu....

Skicka en kommentar