tisdag 9 mars 2010

Hedern som gör livet värt att levaDen australiensiske filosofen Neil Levy har analyserat hederskulturen.

I de kulturer där hedersmord förekommer är det hedern som gör livet värt att leva. Skam är en levande död som inte kan uthärdas. Det handlar inte bara om individens utan om hela släktens heder. Om en medlem av släkten uppträder vanhedrande kan exempelvis en annan medlem få svårigheter att finna någon att gifta sig med.

I hedersbegreppet är självkontroll en central komponent. Det är vanhedrande att ge efter för sina känslor. Och något av det allra mest vanhedrande är när en kvinnlig medlem av släkten så förlorar självkontrollen att hon har ett sexuellt förhållande utanför äktenskapet. Inom hederskulturen förutsätts det vidare att kvinnor är oförmögna att kontrollera sina känslor och att de därför måste kontrolleras av männen. Samtidigt är de så förföriska att de är ett hot mot männens självkontroll, vilket är ytterligare ett skäl att kontrollera dem. Kvinnorna är därför ett ständigt hot mot hederskulturen.

Ett sätt att kontrollera kvinnorna är beredskapen att döda den kvinna som bryter mot normerna. Det uppfattas som en plikt för kvinnans närmaste släktingar att utföra hedersmorden. Det är det enda sättet att bli fri från skammen. Även släktens kvinnor accepterar detta. Utifrån detta sätt att se på hederskulturen och hedersmorden är det svårt att argumentera emot dem. Det är inte lätt att hävda att heder inte är värdefullt. Det hjälper inte heller att inta offrets perspektiv, eftersom kvinnorna accepterar normerna.

Hur kan man då kritisera hedersbegreppen?

Det finns alltid när det handlar om attityder två vägar,- att påverka verklighetsuppfattningen och att påverka värderingarna.

Man kan visa att de uppfattningar om kvinnors egenskaper som hederskulturen förutsätter är falska. Kvinnor är inte sådana viljelösa offer för sina känslor som de enligt traditionella föreställningar antas vara. För övrigt är synen på män och kvinnor motsägelsefull. Männen som ska kontrollera de känslostyrda kvinnorna förutsätts själva vara så lättpåverkade att de inte ens tål att se en obeslöjad kvinna.

Den andra metoden är att ifrågasätta själva hedersbegreppet. Varför ska släktens heder vara beroende av just kvinnornas dygd? Finns det inte andra sätt att uppehålla släktens sammanhållning än genom att använda våld? Och varför ska släktens heder gå före individens väl?

Ur "Ideologi och Politik, Den svåra konsten att ta ställning"
Torsten Thurén 2004Mer läsning:
Hedersmordens normerande funktion, Hedersrelaterat våld

© Copyright UltraV

3 kommentarer:

MS sa...

Ja, det hela är helt obegripligt. Hur kan man prata om i heder i samma andetag som man dödar sitt eget barn på detta barbariska sätt? Är det inte mer hedersamt att vara en god människa, ta hand om sin familj osv?. Denna fixering kring kvinnors känslor och uppträdande är ett mysterium. Allt handlar om osäkra män som räds kvinnor för att dom får dom att visa/känna "svaghet". Dvs vanliga hederliga känslor. Detta kan aldrig accepteras och det mest skrämmande är hur förtjusta många av dom män som t ex deltog i denna stening såg ut att vara. Deras hat mot denna försvarlösa unga kvinna är hemskt att se och så oförklarligt. Inget brott i världen rättfärdigar denna behandling.

From Sweden with Grief sa...

Ja, MS, det är så fullständigt obegripligt. Det är ren och skär ondska, eller är de verkligen så indoktrinerade dessa människor? Jag kommer aldrig att bli klok på hedersvåldet och hederstänkandet alls. Det är ett otyg som ska bort från Sverige omgående.

Jag blev kallad hora av ett gäng invandrarkillar som räckte mig till knäna ungefär, de var väl i förpuberteten. Jag råkade möta dem på sen eftermiddag igår på väg till affären. De skrek hora efter mig och kastade snöbollar efter mig, men ingen träffade.
De är totalt förvridna. Jag hade inget sagt till dem, passerade dem på en gångbana enbart.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Det är så sjukt att jag inte finner ord att kommentera det. Ondska är väl det närmaste man kan komma detta.

Skicka en kommentar