söndag 14 mars 2010

Skillnad på religion och religion

Politiker och journalister har huvudbry med religiösa friskolor. Problemet ligger i att man sätter kristendom och islam i samma bås. Man inbillar sig att om man förtalar kristendomen tillräckligt mycket kan man få en anledning att förbjuda religiösa friskolor över lag. Alternativt sockrar man islam och blundar och sväljer. 

Men det går inte att förbjuda judiska och kristna skolor, eftersom dessa accepterar en uppdelning mellan kyrka och stat, och accepterar att statens lagar gäller. Det är den springande punkten som skiljer dem från de muslimska friskolorna. Där skolas barnen in i apartheid mellan könen och mellan muslimer och icke-muslimer, och sharialagen är den enda lag som räknas. Stäng koranskolorna!

”Vi socialdemokrater måste sluta motarbeta friskolorna” skrev sex socialdemokratiska politiker på DN debatt. Underförstått, sluta granska de muslimska skolorna. Blir det sosseregering efter valet i höst öppnas slussarna för islam i Sverige.

8 kommentarer:

JemyM sa...

Nej, det är ingen överdriven skillnad. Bara symbolerna skiljer sig. Skillnaden på Islam och Kristendom är en illusion, det är större skillnader inom en religion än mellan dem. De kristna "frikyrkorna" har samma mörka innehåll som de "koranskolor" du berättar om, medan för de liberala muslimerna/kristna ligger demokratin närmast hjärtat.

Anonym sa...

Visst har du rätt, men skulle det vara politiskt möjligt att förbjuda muslimska skolor utan att förbjuda andra religiösa friskolor? Det vore visserligen det bästa, men GÅR det?

Anonym sa...

Bra skrivet! Har inte tänkt på det.

Daniel Andersson

Knute sa...

Jemy illustrerar den gängse värderelativismen och kålsuparteorin.

Skillnaden är avgrundsdjup mellan de två religionerna.

Till skillnad från islam rättfärdigar kristendomen inte mord och våld.

Islam är oförenligt med den kristna tron, och med den västerländska livsstilen. Naturligtvis finns muslimer som inte följer islams lära, men de vågar inte höja rösten.

LP sa...

Man kan betrakta saken genom ett evolutionsperspektiv - i vilka länder slututvecklades och tillämpas (så gott vi kan, ingen är perfekt) idéer som tex allmän rösträtt, jämlikhetsidéer mm. Länder med islamsk eller kristen dominans? Alla vet svaret.

Jag behöver inte gå så långt att jag påstår att denna utveckling skedde TACK VARE kristendomen. Det räcker att jag konstaterar vilken enorm hämmande kraft islam är då det gäller frågor som dessa.

Anonym sa...

Jag tror att det är pga de muslimska friskolorna som de vill stoppa alla friskolor, just för att inte stöta sig med det verkliga problemet.

Jemys imbecila argumentation är så dålig att det är löjligt.

Amanda sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Knute sa...

Amanda, självklart kan inte din kommentar publiceras eftersom den är full av hätska utfall mot bloggförfattarna.

Försök diskutera sakligt utan att bli personlig.

Skicka en kommentar