lördag 26 september 2009

Dåligt sinne för proportioner

"Kom till oss och bli av med ditt dop." Det är Humanisternas ungdomsförbunds budskap under Bok och bibliotekmässan i Göteborg. I Humanisternas avdops-ceremoni sätter man sig i en förberedd stol, får en text uppläst som förklarar att man inte längre är döpt, och får sedan dopvattnet symboliskt torkat med en hårtork." Dagen

Dopet är ett inträde i en gemenskap, den som har byggt vårt västerländska samhälle. Jag tycker att man mycket väl kan vara "kulturkristen" utan att tro på de kristna dogmerna. Man kan till och med läsa med i trosbekännelsen utan att bokstavligen tro att Jesus var född av en jungfru och återuppstod efter döden. För mig är det som att hålla på ett fotbollslag, mitt lag (det är lite mer än så, men det är en annan historia).

Att "avdöpa sig" är att kapitulera för islam.

När de angriper "religion i allmänhet" och kristendomen i samma andetag som islam visar humanisterna dåligt omdöme och dåligt sinne för proportioner; jämför figurerna Jesus och Muhammed och tänk efter. Kristendomen är ofarlig. De sidor hos den som skulle kunna vara farliga är oskadliggjorda för länge sen. Koncentrera er på att bekämpa islam. Bekämpa inte dopvattnet, bekämpa omskärelserna.

Sen är det en annan sak att kyrkorna fjäskar för islam. Ett trefrontskrig pågår där de båda sidor som borde representera medmänsklighet viker sig för en avgrundsideologi vars syfte är att erövra världen.

Om 15 år styr dessa gentlemen Sverige

11 kommentarer:

Ann-Marie sa...

Vad i all världen???!!!!

Skymt sa...

Hm.. jag håller inte med om att kristendomen är ofarlig. Mycket ont har skett, och sker än idag, i kristendomens namn.

Leta upp filmen "Jesus Camp" till exempel...

Därmed INTE sagt att islam är bättre!

Anders sa...

"Kristendom är ofarlig."

Nja, ingen historiskt bevandrad människa skulle väl hålla med om det: Massmord, inkvisation, dödsstraff för kätteri, förnekande av mänskliga fri- och rättigheter, förnekande av kvinnors rättigheter, bålbrännande av vetenskapsmän m.m.

Religioner har en tendens att alltid spåra ut eftersom de bygger på anti-vetenskapliga antaganden och ovetenskap.

I det moderna samhället har vi kommit så långt att vi borde inse att 1) människor har rätt att göra sina egna val (inte heller spädbarn ska tvingas på en religion!) och 2) vetenskapen leder oftare rätt än tro på övernaturliga sagor.

Knute sa...

Man måste ha sinne för proportioner. Genom historien har kristendomen och kyrkan gjort ofantligt mer gott än ont. Bara de betydelser vi lägger i orden gott och ont visar det. Det är inte alla religioner och kulturer som anser det vara fel att döda, ljuga och stjäla.

Se bara hur snabbt kristendomen ändrade mentaliteten hos våra vikingaförfäder. Man kan se européernas segertåg över världen i samma ljus, trots sina avigsidor har den västerländska kristet präglade kolonialismen spridit ideal som mänskliga rättigheter och friheter.

Den obyråkratiska katolska hjälporganisationen Caritas gör mycket gott, inte minst i Afrika torde deras insatser mot aids uppväga påvens motstånd mot kondomer många gånger om.

Inkvisitionen hade främst politiska orsaker. Massmorden på kättare i södra Frankrike på 1100-talet var otroligt grym och blodig. "Maktbalansen mellan norra och södra Frankrike försköts till norr, en situation som lever kvar än i dag. Skapandet av den medeltida inkvisitionen var också ett direkt resultat av kriget."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Albigenserkriget

Även om en vetenskapsman brändes på bål, Giordano Bruno 17 februari 1600, var kyrkan i verkligheten motorn bakom den vetenskapliga revolutionen, bland annat genom universiteten som var en katolsk skapelse.

http://everykindapeople.blogspot.com/2009/09/katolska-kyrkan-motsatsen-till.html

"Den spanska inkvisitionen har anklagats för att under vissa perioder ha gått den politiska maktens ärenden snarare än kyrkans och därvid liknats vid säkerhetspolisen i moderna stater. Inte minst framhålls dess roll i samband med fördrivningen av muslimer och judar från Spanien i slutet av 1400-talet."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Inkvisitionen

Kristendomen är i grunden en opolitisk fredlig religion, "Mitt rike är inte av denna världen" sa Jesus.

LP sa...

Umghumanister, ungmoderater, ungsocialister, ung hit och ung dit och alla stolligheter som dessa ungdomsförbund hittar på.

Detta var en lågvattennotering i debatten. Avdopet är ett ovanligt korkat tilltag som helt säkert är kontraproduktivt för organisationen. Det är bara hetsporrarna som gillar detta. Tråkigt att moderorganisationen stöder det trots att de säger att de inte skulle göra samma sak själv. Hoppas det blir en ordentlig debatt om detta inom förbundet och att någon sedan talar vett med ungdomsavdelningen. Fjunskägget som demonstrerar avdopet i videon framstår ju bara som en kaxig barnrumpa.

Anders sa...

LP - det riktigt tråkiga är väl att barn fortfarande tvingas in i kyrkan trots att de själva inte kan ta ställning till det. Är det verkligen att visa respekt för barnen och Barnkonventionen?

Knute - då är det väl dags att vi lägger kyrkor, synagogor och moskéer bakom oss och istället ägnar oss åt vettig vetenskaplig forskning som ju i motsats till religionen verkar handla om systematiskt sökande efter sanning?

Berit sa...

Jag ser inte riktigt logiken här. Om man vill lämna kyrkan beror det väl på att man inte har den tro som kyrkan står för ? Om man inte tror, måste väl det faktum att man en gång döptes fullständigt sakna betydelse? Alltså borde dopet i det läget vara irrelevant. Om man lägger ner möda på att avdöpa sig tror man ju fortfarande på dopet, eller...

Knute sa...

"Tvingas" in i kyrkan med lite vatten på huvet är väl inte så farligt. Som jag skrev, bekämpa inte dopvattnet, bekämpa omskärelserna.

Det går inte bara att säga, bort med religionen! om det inte finns något annat att erbjuda.

Den felaktiva och okunniga synen på kristendom som primitiv vidskepelse har medfört att unga människors behov av religionssubstitut tagit sig uttryck som till exempel rockkoncerter med massor av människor. Inget fel på rockmusik, tvärtom, men flockbeteendet...

"Synd" har avskaffats - föreställningar om gott och ont har i stort sett försvunnit. Allting är relativt. Och toleranströskeln är därför enormt hög, vilket var avsett.

Om det varit ädla humanister som velat avskaffa den kristna moralen och upplösa familjen och samhället hade det sett annorlunda ut. Men det var det inte, det var andra och dolskare krafter. Inte för att jag tror att det var en medveten konspiration, men 1900-talet skådade många destruktiva läror, och efter 1968 har hjärntvätten tagit fart på allvar.

Knute sa...

http://euro-med.dk/?p=153

Marapyttan sa...

Jag håller med Berit. Om dopet saknar betydelse, varför lägga energi på att ta bort det?

Anonym sa...

dopet handlar inte om tvång om det vore så skulle inte det behövas en konfirmation senare i livet. all vidrighet som skett i religionens namn handlar om makt,kristendom på medeltid och islam i nutid. så funkar det mäskliga kynnet, de må så vara religion, kommunism, nazism och humanism et al. man tar vilka medel som helst för att få de resultat man vill uppnå.

Skicka en kommentar