måndag 28 september 2009

Var Kaba en gång en kyrka?Kaba i Mecka, den centrala helgedomen för alla muslimer, belägen i den islamiska staten Saudiarabien, kan ursprungligen ha varit en kyrka.

Under det svarta skynket döljer sig nämligen de för en kristen kyrka typiska murverken med idag igenmurade dörrar och fönster.

Fortfarande finns grunden till en halvcirkelformad, för kyrkor typisk absid (se grafisk layout av Kaaba ovan) .

På Muhammeds tid var de flesta på den arabiska halvön kristna. Bönerna riktades mot Jerusalem, i denna riktning står också Kaba.

Från bloggen
Politically Incorrect

- - - - - - - - - - - -

I segrarnas, det vill säga muhammedanernas historieskrivning, sägs det att folket i Mecka var avgudadyrkare. 360 gudar dyrkades i Kaba varav månens gud Allah var den främste. Muhammed avskaffade de andra gudarna och gjorde Allah till den ende guden.

Sydarabiens astrala religion har alltid dominerats av månguden i varierande skepnader men detta hindrar inte att Kaba byggdes som en kyrka i början av vår tideräkning och sedan någon gång innan Muhammeds tid övertogs av Allah-dyrkarna. Tvärtom är det mycket troligt att Mecka precis som de flesta andra städer i Mellanöstern innan islams härjningar hade en kyrka.

Ämnet är mycket känsligt. För muhammedanerna börjar historien med Muhammed, allt som fanns tidigare tillhör "mörkrets tid". Kristna och judiska symboler får inte visas offentligt i Saudiarabien. Även här i Sverige har folk blivit så hjärntvättade av högstadiets och gymnasiets religionskunskapsundervisning att de tror att de kristna i Mellanöstern och Nordafrika välkomnade muhammedanerna som befriare.

För många har logiken gått i baklås, de tror att man har en baktanke med att upplysa om sådant här, att smutskasta muslimska invandrare. Naturligtvis har jag ingen baktanke, jag är tydlig. Inga religiösa dogmer får stå i vägen för den fria tanken. Om muslimer känner sig kränkta för att man vill skärskåda deras historia, så är det deras eget fel. Vi lever i en modern högteknologisk civilisation där sånt vidskepligt trams är livsfarligt.

Sen finns det de som kommer dragande med de kristnas motstånd mot abort och kondomer, och drar alla religiösa över en kam. Ja ja, kom ni dragande med den där gamla ankan om ni vill och blanda ätliga och giftiga frukter. Risken finns att ni begår kulturellt självmord på kuppen.

3 kommentarer:

Knute sa...

Koranen är möjlig att förstå, skriver Bohemian Rhapsody:

En lista med 5 förståelser som har uppstått oftast i mötena mellan mitt sinne och en Koran-vers:

1. Det här är fuckin' tråkigt

2. Det är ta mig fan eländigt skrivit det här

3.Det finns ingen moral i texten här

4. Det finns inte ens någon poäng i den här fimp-texten

5. Nå, där kom det så en moral, och den var allvarligt sjuk i huvet

http://bohemianrhapsody.dk/2009/09/27/koranen-er-mulig-at-forsta/

Anonym sa...

Det var något jag aldrig hört talas om, att kaba var en kyrka innan. Men det kan vara mycket troligt att helgedomen även varit en kyrka.

Detta youtube klipp,

http://www.youtube.com/watch?v=sFTc46b6h-c&feature=related

,är värd att titta på.

Anonym sa...

Ni har så fel när det gäller islam. Nu för tiden så ser ni islam som ett hot mot er. Ni tror att religionen tar över för mycket och att er så kallade "kultur" tas över av muslimer.
Och så att ni vet så är inte kaba en kyrka. Man kan inte ens kalla kaba för en kyrka. Och Knut det gör mig ledsen att du tycker att Koranen är tråkig. som om bibeln är mycket bättre! Det är som att man har rivit ur massa sidor ur bibeln och sedan stoppat tillbaka sidorna utan att ha vetat var.

Skicka en kommentar