onsdag 4 mars 2009

Mäns och kvinnors värde avgörs av placeringen på sedlar och mynt?

"Selma på tjugan och Gustav Vasa på tusenlappen, sedlarnas valörer speglar hur män fortfarande värderas högre än kvinnor, säger Esabelle Dingizian, riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet de Gröna."

Pressmeddelanden / Esabelle Dingizian 2009-03-02
Gustav Vasa är mer värd än Selma Lagerlöf, Miljöpartiet de Gröna

Inför Internationella Kvinnodagen den 8 mars har miljöpartiet en kampanj i Stockholms tunnelbana som anses ska väcka till eftertanke om skillnaden mellan kvinnors och mäns löner. Det kunde vara en kul grej, en slags reklam-gimmick och symbolik genom att man uppmärksammat det faktum att författarinnan och nobelpristagaren Selma Lagerlöf fick platsa på tjugan och kung Gustav Vasa fick pryda våra tusenlappar. Men tyvärr verkar miljöpartiet ta detta på ett annat sätt, det ska visst tydas som en seriös politisk inlaga om jämställdheten från mp:s sida. Vi får väl anmäla Riksbanken till Jämo för sitt tilltag då!

Men varför är vår nuvarande kung Karl XVI Gustaf på enkronan? Är det bara döda män som har ett högt värde? Är inte det kränkande mot männen om man nu tänker efter riktigt noga?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Inte för att var sån men jag behövde inte ännu en anledning att inte rösta på miljöpartiet...

Anonym sa...

Vad mer kan man tänka om en person som heter Ding-i-zian? Hur ser det ut i huvudet om man är till och med dum i sidan?

Ledsen men det var det första man tänkte på i samband med detta shit for brain förslag.

From Sweden with Grief sa...

Ja, dingt är bara förnamnet på detta förslag. Jag kunde som sagt ta det som en slags "kul grej", men det verkar väldigt seriöst i pressmeddelandet.

En grej som är riktigt kul, men som jag tyvärr nu inte minns var jag hittade detta. Det var hos en kille vars blogg jag följde, men jag tappade bort länken i en datorkrasch och hade visst inte sparat den. Men han skrev iallafall:

"onsdag, mars 07, 2007

Günters korvar

Inte långt ifrån Johanna finns en korvgubbe, jag ni vet en sån där med korvkiosk, som heter Günter. Günter har specialiserat sig på att sälja korvar från hela världen som han stopar in i baugettebröd och säljer med senap och chilisås. Om man vill ha extra tillbehör finns det fyra olika, surkål, åländsk saltgurka, bostongurka och gurkmajonäs. Ketchup går att få om man bedriver grov övertalningskampanj mot Günter.
Förutom att sälja korvar kan man även köpa vegetarisk korv av Günter, som säljs med följande vägvinnande slogan:

"Perfekt korv för miljöpartister då den inte smakar ett jävla dug"

LP sa...

Jag är ju inte en Östermalmsstekare och inte heller en högavlönad miljöpartipolitiker, men i min värld hanterar jag tjugokronorssedlar nästan varje dag. Jag kan dock inte minnas när jag senast såg en tusenlapp. Det var nog ett eller två år sedan.

Jag har alltså ett mycket mera intimt förhållande till Selma än till Gustav Vasa.

Sen tycker jag att Miljöpartiet borde uppmärksamma att hundralapparna pryds av en riktig naturälskare, även om han var en man. Calle Von Linné sitter ju där tillsammans med blommor och bin.

Blommor och bin förresten?! Är det månne ett grovt Manligt sexuellt skämt som ligger bakom detta motiv!?!? Helvete, nu ringer jag DO!!!!!!!!!!!!!!!

LP sa...

Det spökar bland skuggorna...

From Sweden with Grief sa...

LP, detta var dagens goda skratt! Jösses!

Anonym sa...

Seigniorage - Vad är en sedel egentligen värd?

Vad är dagens pengar egentligen värda? Är en 1000-kronorssedel värd 1000kr?
Våra sedlar består av papper med tryck i form av text och siffror. Sedeln i sig självt är värd motsvarande priset för pappret, tryckkostnaden och möjligtvis distributionskostnaden. Dessa kostnader är lägre än det värde som står på sedeln. Det är alltså upp till transaktionsparterna d.v.s. köparen och säljaren att bestämma vad sedeln är värd.

Mellanskillnaden mellan sedelns upplevda värde och tillverkningskostnad kallas seigniorage. Seigniorage är centralbankens vinst på att ge ut pengar och definieras som de nya pengarnas nominella värde minus tillverknings- och hanteringskostnaderna.

Hela artikeln: http://libertysilver.se/pages.php/page/gs_del16

Berit sa...

Det finns en enastående artikel av Gary North på denna sida
http://www.lewrockwell.com/north/north761.html
om vad pengar egentligen är.

Skicka en kommentar