måndag 9 mars 2009

Apropå Sveriges finansiering av tvivelaktiga biståndsprojekt: UNWRA

Regeringen vill ha inflytande över vart pengarna till u-hjälpen går, eller biståndet som det numera heter. Det gäller bland annat FN-organen UNODC, UN-Habitat, UNAIDS och UNIFEM och GEF.

Förra året bidrog Sverige med minst 700 miljoner till Gaza och Västbanken. Hur många miljarder har det inte blivit genom åren? Regeringen borde ta sig en titt på denna video om UNWRA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern.
Anna Lyttiger skriver:

På denne video kan man tydeligt se en UN-ambulance brugt til transport af bevæbnet mandskab (jeg havde en debat med en krakiler, som nægtede at tro på det - her er syn for sagn), hvilket er forbudt ifølge Geneve-konventionen. Men i dette tilfælde gør UNRWA måske en undtagelse fra GK?

Desuden viser det sig, at UNRWA, som for 60 år siden blev oprettet på et ét-årigt mandat, nu er vokset til 22.000 ansatte.

Videoen giver også en forklaring på, hvorfor “palæstinenserne” stadig, efter 60 år, bor i “flygtningelejre” bygget i sten og mørtel, og hvordan man bevidst bruger “palæstinenserne” som “flygtninge”.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tak for en glimrende link

Anonym sa...

Innan man ger sig in i den här debatten bör man veta vad man talar om. Det är allmänt accepterat att det är statens institutioner som har en skyldighet att skydda sina medborgare och säkra deras mänskliga rättigheter. Problemet är att palestinier är statslösa.

Det finns ett antal miljoner statslösa palestinier i flyktingläger sedan 60 år tillbaks. Och flyktingläger måste administreras av någon och där kommer FN in. Därför är det också mycket folk involverat; kom ihåg att 20000 bara är en bråkdel av svensk offentlig sektor...

UNRWA finns helt enkelt därför att världssamfundet inte kan lösa konflikten Israel-Palestina. Och de jobbar med att försäkra palestiniernas grundläggande rättigheter i en situation där de inte har någon statsbildning som kan säkra dessa.

När man pratar om den palestinska myndigheten så skall man veta att det är en "stat" som ännu inte kan ta ansvar för och skydda sina medborgare i den mening vi begär av en stat. Till exempel har man inte kontroll över sitt territorium vilket bevisas främst av muren på Västbanken, men faktiskt också av invasionen i Gaza nu senast.

Att sedan propagandamakare slänger ut sig allsköns smörja hör till konflikten. Man bör vara medveten om att Israel har väldigt mycket resurser för att skapa sånt material och starka lobbyorganisationer bakom sig.

Man väljer själv om man vill bli förförd av sånt, men det säger mer om hur man ser på mänskliga rättigheter och vilka fördomar man har än om verkligheten därute.

Anonym sa...

Pengarna till UNWRA, United Nations Relief and Works Agency, går vidare till vapeninköp, terrorism och anti-israelisk uppvigling, liksom i fickorna på den palestinska myndighetens ledarskap.

Varför behöver palestinierna humanitär hjälp?

Därför att de under det senaste årtiondet har lidit av den kroniska korruptionen och misskötseln. UNRWA underhålls av en anti-israelisk majoritet i FN av rent politiska
skäl.

Det finns massor av källor som bekräftar detta på nätet, här är en:

http://muslimsagainstsharia.blogspot.com/2009/02/aussie-lawmaker-unrwa-notoriously.html

Knute sa...

De rika oljestaterna på den arabiska halvön bedriver minst lika mycket lobbyverksamhet som Israel.

Knute sa...

Det kom ikke ett negativt ord fra Norge da Ugandas president Yoweri Museveni i fjor gikk til innkjøp av ett av verdens mest eksklusive privatfly. Flyet koster 48,2 millioner dollar (rundt 335 millioner kroner), noe som tilsvarer nesten hele summen Stortinget har bevilget i bistand til Uganda for 2009.

Årlig satser Norge cirka 400 millioner kroner på å hjelpe Uganda økonomisk.

http://www.document.no/2009/03/til_ugandas_president_-_fra_no.html

Knute sa...

"Vissa menar att den intensiva bevakningen av Mellanöstern beror på att det är så bekvämt och lättarbetat. Man kan bo på ett lyxhotell i Israel, åka ut till fronten och sedan hem igen för en sval gin och tonic och ett varmt bad."

http://www.dn.se/opinion/signerat/mellanostern-klankrig-pa-svenska-1.820093

http://robsten.blogspot.com/2009/03/hanne-kjoller-sager-samma-sak-som-jag.html

Skicka en kommentar