måndag 9 mars 2009

Hemspråk och modersmål

Svenskan ska få status som officiellt språk i Sverige, föreslår regeringen. Det gick inte att genomföra under den förra socialdemokratiska regeringen som tyckte att det kunde "uppfattas som diskriminerade av den som inte har svenska som modersmål".

En fritidsgårdsledare i Rosengård som vill att besökarna ska prata svenska fick den av sossarna utnämnde professorn Masoud Kamali att gå i taket. Alla 30 språken ska få pratas.

Hur är det med svenskan i skolan? Normalt utvecklade barn till invandrare borde väl klara av att undervisas på svenska, och inte på modersmålet. En annan sak är det med handikappade, som Sydsvenskan skriver om, här. Det är för övrigt ett ganska tabubelagt ämne i Sverige, kusingiften och handikappade barn.

I miljonprogramsområdet Herrgården i Rosengård i Malmö byts halva befolkningen ut på fyra år. "Från Rosengårdsskolan i försvinner hela tiden resursstarka elever, och ständigt kommer nya barn med stora behov. Många har aldrig gått i skolan tidigare.

Elever som har särskilda behov har laglig rätt till särskilda insatser. Det står i grundskoleförordningen. På Rosengårdsskolan behöver 70 procent av eleverna särskilda insatser. Skolans två specialpedagoger räcker bara till en bråkdel av behoven." sds

Läs ett par intressanta kommentarer till ett inlägg på bloggen Every Kinda People, här, som gensvar på en forskare som hävdar vikten av hemspråksundervisning i skolan. Eller har jag inte hängt med i svängarna, det heter visst modersmålsundervisning numera.

2 kommentarer:

Knute sa...

Till den anonyme kommentator som skrev att hans/hennes kommentar inte skulle bli publicerad: Varför skriver du då, är det bara för att avreagera dig och leverera nedsättande omdömen?

Bland alla invektiven fanns dock en liten saklig kärna. Du skrev så här: "Ni kan ju inte ens skilja mellan kultur och religion."

Detta skulle kunnat bli en intressant diskussion, men eftersom den förts så många gånger tidigare på bloggen så hänvisar jag till ett tidigare inlägg:

Hederskulturen kommer direkt från islam

Anonym sa...

Jag skulle gärna vilja att min kommentar blev publiserad, varför skulle jag skriva den annars? Jag sa att TROLIGEN kommer ni inte publisera kommentaren, inte att ni inte skulle. Ändå publiserade ni inte den. Är det kanske så att ni publiserar komentarer som bara passar er?

Skicka en kommentar