onsdag 11 mars 2009

Bakom den humanitära masken

Under de senaste årtiondena har eliterna i Sverige och Norge gjort stora ansträngningar för att demonisera Israel. Bakom deras ofta proklamerade oro för de mänskliga rättigheterna lurar mörkare attityder.

Den mest kände svenska statsmannen under efterkrigstiden, Olof Palme, var en av Europas första framträdande Förintelse-inverterare. Han vände upp och ned på begreppen och anklagade Israel för att använda nazi-metoder.

Det är ingen berättigad kritik av Israel att jämföra de palestinska flyktinglägren med Auschwitz - det är antisemitism.

Olof Palme och hans gäng blåste upp Israels handlande bortom alla förnuftiga proportioner, och spred sin demagogi i Sveriges klassiska regeringsparti socialdemokraterna, bland vänsterpolitiker och journalister, präster och humanitära hjälporganisationer.

I Norge är antisemitismen ännu mer salongsfähig. Från The National Post:

För två år sedan rev den norske "komikern" Otto Jespersen sidor ur den judiska bibeln och brände dem på TV. Och den 27 november förra året "skojade" han inför kameran: "Jag skulle vilja ta tillfället i akt att komma ihåg alla de miljarder loppor och löss som miste sina liv i tyska gaskammare, utan att ha gjort något fel annat än att landa på personer med judisk bakgrund.

Jespersen försvarade sin "satir" med att "människor motsätter sig apartheid-staten Israels behandling av palestinierna." TV-stationen stödde honom. Och tydligen också den norska befolkningen, för han är fortfarande välkommen i deras vardagsrum.

- - -
Bilden är från boken "Behind the Humanitarian Mask: The Nordic Countries, Israel, and the Jews", som kan laddas ner här.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Är det någon som är förvånad,? Jag har hört att man förekar eventuella samband med att man från ledande S håll och då speciellt i Malmö skulle vara emot den judiska befolkningen och att beslutet om tomma läcktare enbart utgick från säkerhetsaspekten.Men har ränderna verkligen gått ur? För hur skall man tolka de senaste månadernas händelser och i synnerhet polisens tafatta försök att gripa någon. Kling o Klang i Pippi Långstrump var mer effektiva poliser än dagens undangömda poliser som nu kan sitta i bilarna om det börjar bli hett om öronen . Ansvariga polisbefäl uttalar sig i klartext att polisens arbetsmiljö kommer i fösta hand. Kan vi låna specialfordon från Danmark så kanske vi kunde få låna några poliser som skulle våga agera enligt lagens andemening, - nämligen att förhindra brott.
Sedan skall ingen inbilla mig att med den historia S partiet har i bagaget där Hjalmar Branting var en av grundarna av Rasbiologiska Institutet. 15 år efter det förslaget om rasbiologsik verksamhet presenterades av Per Albin Hansson och Torsten Nilsson införde Nationalsocialisterna denna ”verksamhet” i Tyskland.
Resultatet är bekant hur denna verksamhet utvecklades. Även makarna Myrdal förordade olika klasser av befolkningen. ”Mer lök på laxen ”i denna förfärliga historia som man försökt dölja i årtionden för dagens ungdom. Vem krävde och kom på iden med Davisstjärnan skulle vara väl synlig på de judiska flyktingar som kom till Sverige, innan krigsutbrottet om inte samma personer.. Så inte skall någon inbilla mig att det tyvärr kan finnas kvar sympatier till de förgrundsfigurer inom det socialdemokratiska partiet som spelade en så framträdande roll långt in i dagens svenska samhälle.

Anonym sa...

Kritiken av Israel har för länge sedan passerat gränsen för objektivitet i Svenska Media. De extrema krafterna leder, men passivitet av de som nu ser på utan att säga något är medlöpare. De största antalet tyskar var inte antisemiter.
Att JPost hade rätt när de kallade säkerhet, som orsak till att utesluta publiken, endast var ett svepskäl, har visats både av Reepalus uttalanden och den diskusion som följt. Det är inte möjligheten att skapa säkerhet som man talar om, utan om Israels hade rätt att deltaga i Davis Cup. Vad hade media sagt om Kina, Saud Arabien eller Ryssland behandlats på samma sätt. Sverige vet förstås bättre än att ge sig på Goliat.

Daniel Sundström sa...

"Sverige vet förstås bättre än att ge sig på Goliat"

Är du full? Israel har, som ett av ytterst få länder i världen, kärnvapen. Att då våga vara antisemit i samband med Israels deltagande i Davis Cup (vilket jag inte anser att man är eftersom detta inte handlar om religion) är väl att i sådant fall "ge sig på Goliat"? Eller?

Knute sa...

Vad betyder egentligen förkortningen AFA som våldshuliganerna kallar sig?
Lundgren på Östra Ölands fria horisont har kommit på det:

AFA - AKTIVA FASCIST-ANHÄNGARE

http://kurtlundgren.webblogg.se/2009/march/jag-vill-bli-medlem-i-fi.html

Knute sa...

Ilmar Reepalu är en antisemitisk lögnhals, skriver Dick Erixon.

http://erixon.com/blogg/?p=2390

– Det är befängt. Vi har redan från början gjort klart att det handlar om säkerheten, inte om judar, säger Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S).

Detta är en medveten lögn. Alla som följt händelseutvecklingen vet att polisen hela tiden ansett att säkerheten kan upprätthållas och matcher spelas inför publik. Reepalu försöker nu i efterhand dra en slöja över det rasistiska beslutet.

Reepalu har ju själv sagt att han inte ville se att matchen spelades över huvud taget. Det har aldrig handlat om säkerhet, utan om rent judehat.

Inga bakom den här aktionen har protesterat mot Rysslands agerande i Tjetjenien eller Kinas agerande i Tibet. Där kan man snacka om övergrepp. Men det stör inte vänstern. Det gör däremot Israel som agerar i självförsvar mot ständiga attacker över gränsen från terrorister understödda av Iran. Skillnaden på agerande från svenska vänsterns sida i dessa fall är så uppenbart att det är pinsamt att man ens försöker dölja vilka drivkrafter man har.

Berit sa...

Ett egendomligt resonemang som man möter från palestina-kramarna är att, trots att Hamas kom till makten genom demokratiskt val, har den enskilde "palestiniern" inget ansvar för vad Hamas tar sig för. Alla är oskyldig civilbefolkning.
Fem tennisspelare ska emellertid ställas ansvariga för de aktioner som Israel vidtar i självförsvar.

Knute sa...

Angående en kommentar utan proportioner av Daniel Sundström. Visst är "Goliat" en passande beskrivning på stora länder som Ryssland och Kina.

Och ursäkta, vilken idiot: "Att våga vara antisemit"... är det så tongångarna går? Det ser dystert ut för Sverige.

Knute sa...

Jugoslavien hade hög status hos de svenska socialdemokraterna som eftersom det tillhörde de "alliansfria" staterna liksom Sverige, och i teorin representerade en "tredje väg" mellan planekonomi och marknadsekonomi, liksom Sverige.

Men kommunisterna var lika grymma där som på andra håll. Nu har man hittat massgravar i Slovenien. Man tror att det finns 600 massgravar med 300.000 offer.

Gassed to death: 300 victims of Yugoslavia's communist regime found in mass grave

Anonym sa...

förvisso samme jespersen som alltid driver friskt med muslimer också för den delen....

LP sa...

@Daniel Sundström

Jag har funderat en del på det du nämner. När det gäller att välja sida (något som få svenskar tycks begripa att man ibland måste göra även i detta gudsförgätna land), är det ganska "safe" att sälla sig till den USA- och Israelkritiska mittfåran.

Om allt går åt h-e och islamisterna tar över om några decennier. Ja då kan man visa hur "god" man var redan då det begav sig, och kanske kan man som dhimmie få en något högre position i det europeiska kalifatet.

Om allt går vägen, och islamismen besegras på samma sätt som nazismen och kommunismen, och demokratin överlever, ja då kan man eventuellt göra avbön så som en del gamla svenska kommunister gjort. Eller så åtnjuter man bara det demokratiska och civiliserade samhällets förlåtande attityd, och allt glöms med tiden bort.

Win Win!

Knute sa...

Det är svårt med humor. Jespersens skämt kanske var "svart humor". Men hans ynkliga försvar för sin satir tyder inte på det:

"människor motsätter sig apartheid-staten Israels behandling av palestinierna."

Skicka en kommentar