onsdag 11 mars 2009

Hur farlig är Putin?

Georgiens tävlingsbidrag i schlager-EM heter "We don't wanna put in", vilket kan översättas som "Vi kommer inte att delta" eller "Vi vill inte ha Putin." En genomskinlig ordvits som förstås inte gick hem hos tävlingsarrangörerna. Nu får georgierna skriva om texten eller byta låt.

Tur för de georgiska sångerskorna, annars kanske de inte fått visum till Moskva där tävlingen ska äga rum. Ryssland har inte diplomatiska förbindelser med Georgien. Men självfallet är syftet med sångtexten att sända ett budskap till Europa och särskilt till Moskva och påminna om den ryska invasionen i augusti förra året.

Det är förståeligt att georgierna "inte vill ha Putin". Hundratals hus i byar bebodda av etniska georgier i Sydossetien brändes ned, efter det att ryska trupper hade tagit kontroll över området. Det visar analys av satellitbilder. Putin är inget att hålla i handen. Han är bara intresserad av makten, vilket visade sig när han bland andra sände muslimska tjetjenska soldater som "fredsbevarare" för att kriga mot kristna georgier.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt var modig och jämförde Putin med Hitler. Men precis som på 1930-talet anses kritik av diktatorer olämpligt, så han fick på pälsen för det, både i Sverige och utomlands.

I och för sig dumt av Bildt att komma dragande med jämförelsen med Hitler. Den som först nämner Hitler och nazismen har förlorat debatten, det finns visst ett namn på denna regel.

Snarare kan man likna Ryssland med Tyskland runt år 1930, fullt av revanschistiska stämningar. Ett exempel är den ryske "professor" som önsketänker om att USA ska drabbas av samma sönderfall som Sovjetunionen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är svårt att inte hålla med den galne professorn om USA förestående sönderfall. Frågan är mer hur fort det kommer att gå. Motviljan från politikerna att ta itu med illegala invandrare, på grund av de legala av samma etnicitet är skrämmande men vi känner igen det från vårt eget sönderfall.

Demokratin visa sina brister när alla beslut handlar om fjäska för presumtiva röster.

Peter B

Anonym sa...

namet på regeln angående att nämna Hitler i debatten kallas för "Goodwins lag" a.k.a "Sextons lag".

Skicka en kommentar