måndag 16 mars 2009

Faran med att klistra felaktiga etiketter

Eftersom Israels tillträdande premiärminister Binyamin Netanyahu bildar en regering som vilar på högerkanten och på religiösa partier (61 av Knessets 120 ledamöter), kan man räkna med att han ganska snart chansar på ett nyval. Men under tiden kan mycket hända.

Israel räknar med att bli indragen i en stor militär konfrontation under de närmaste månaderna med Iran, Hamas eller Hizbollah - eller alla tre på en gång - ett tvingande scenario för en nationell nödlägesregering som Kadima och Arbetarpartiet kommer att finna det svårt att stå emot.

Netanyahu väntar inte på en nödsituation utan bedriver informella samtal med Ehud Barak i Arbetarpartiet och Shaul Mofaz och Tzahi Hanegbi i Kadima.

Hans erbjudande av utrikesministeriet till partiet Israel Beteinus ”kontroversielle” ledare Avigdor Lieberman är nu undertecknat. Men om en samlingsregering bildas drar sig Lieberman förmodligen tillbaka.

Lieberman anses i europeiska media som kontroversiell och extremhöger vilket är felaktigt. Beteckningen realist stämmer bättre in, eftersom han klart inser att det inte går att blidka islamisterna. En som säger hur verkligheten ser ut är inte "extremhöger". Skjut inte på budbäraren.

Hamas och Hizbollas agenda är att utplåna Israel. När Hamasledaren säger att "Vi är inte emot judar, vi är emot ockupationen" är det avsett för västerländska öron och ett exempel på Taqija - Islams lagliga lögn. Till sina egna anhängare säger han något annat.

Verkligheten är inte rosenröd som i vänsterns utopier. EU:s sociala ingenjörskonst klarar inte av Mellanöstern, hur många miljarder euro de än öser in. Det finns något som heter den mänskliga faktorn också, religösa griller om paradisets belöningar etc. Ett atomhelvete kan bryta ut och dra in hela världen i ett tredje världskrig. Iran har snart Bomben, och i Pakistan som redan har den, är islamisterna på hugget både inom och utanför armén.

Läs mer här.

sds

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lieberman har vid ett flertal tillfällen uttryckt att han vill etniskt rensa Israel från palestinier, han har dessutom sagt att han ville avrätta de palestinska knessetledamöter som träffat representanter för den palestinska myndigheten.

Jo han är nog lösningen.....

Knute sa...

Ditt första påstående stämmer inte Andreas. Jag har förgäves googlat efter att Lieberman sagt något om etnisk rensning.
Det närmaste är väl att han sagt att Gaza borde behandlas "som Tjetjenien".

Något som han har tidigare sagt men senare ändrat sig om, är att han vill dra nya gränser så att vissa arabiska städer och byar i Israel ska höra till en eventuell palestinsk stat, och vissa israeliska bosättningar på Västbanken ska höra till Israel. Ingen skulle behöva flytta, så det kan inte betecknas om etnisk rensning.

Ditt andra påstående är delvis fel. Det var inte samarbete med den palestinska myndigheten utan med Hamas han syftade på.

"Lieberman talade inte om araber eller muslimer, men om alla som samarbetar med Hamas. Det finns inget märkligt om detta uttalande. När du har fiender som försöker förstöra staten, måste du ta itu med dem, oavsett etnicitet eller religion." Knessetledamöten Estherina Tartman försvarar Lieberman, jpost

Lieberman vill också att araber som bor i Israel ska avge en lojalitetsförklaring; inte heller det särskilt kontroversiellt.

Knute sa...

Länkar till föregående:

jpost
wikipedia

Anonym sa...

Ett helt relevant inlägg. Etiketterna "kontroversiell" och "extremhöger" används regelmässigt av vänstermedia mot alla som vågar anföra något, som inte är PK. Epiteten används oftast då man inte kan bemöta argumenten i sak.

Skicka en kommentar