söndag 15 mars 2009

Somalier, Sverige och Minnesota

"Varannan somalier i Minnesota har arbete, knappt var fjärde i Sverige. Hur vore det om vi försökte förklara denna skillnad – inte med den somaliska – utan med den svenska kulturen?" skriver Maciej Zaremba i DN.

Zarembas förklaring ligger nära följande uttalande av en arbetsgrupp i det svenska regeringspartiet moderaterna: "Missriktad välvilja leder till kravlöshet när arbetsföra människor, oavsett etnicitet, under långa tider lever på bidrag i stället för att ta ansvar för sin försörjning."

Men det går inte att enbart förklara den stor arbetslösheten bland somaliska invandrare med en svensk "kultur" av missriktad välvilja.

Inte heller i USA är självförsörjningsgraden bland somalierna imponerande. Beträffande Minnesota, så har det inte alls gått särskilt smidigt på grund av att somalier är muslimer, som vägrar anpassa sin klädedräkt och sina bönestunder till rådande ordning på arbetsplatser, vilket lett till en massa avskedanden och anmälningar för diskriminering. Läs vidare här."Ett folk med tusenårig historia håller på att gå under. Mitt ibland oss. I Göteborg år 2007.
Högt på listan över skyldiga står somaliska pappor som överger sina familjer. Det svenska bidragssamhället och den stängda arbetsmarknaden bidrar till katastrofen, som kan avläsas i grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet." gp

1 kommentarer:

From Sweden with Grief sa...

Det handlar väl också om att somalier som får komma in i USA har utbildning, men de som kommer till Sverige sällan har någon, och klarar sig enbart på grund av vårt välfärdssystem.

Skicka en kommentar