lördag 21 mars 2009

Stadsarkitekturens betydelse för integration och förslumning

”Riv i miljonprogrammen för integrationens skull” tycker integrationsminister Sabuni i DN.

Det är klart att de där miljonprogramsområdena som började byggas för 40-50 år sen är förtvivlat ödsliga, men att utan vidare påstå att de hindrar invandrare från att integrera sig i det svenska samhället är lite väl förenklat. Snarare är det så att de som vill integrera sig flyttar därifrån. I miljonprogramsområdet Herrgården i Rosengård i Malmö byts halva befolkningen ut på fyra år. Hela tiden försvinner de resursstarka, och ständigt kommer nya invandrare med stora behov. Många av dem har till exempel aldrig gått i skolan.

En liten fundering: eftersom Sverige får 100.000 nya invandrare varje år borde det byggas en ny stad varje år. Inte går det väl då att riva några betongförorter? I synnerhet som det är ekonomisk kris och byggbranschen står stilla. Förmodligen menar Sabuni det mer eller mindre symboliskt, att öppna upp arkitekturen så att betong-ghettona inte blir så isolerade från omgivande stadsdelar. Men som Robsten skriver, "just nu är vi alla glada att dessa områden är så isolerade som möjligt. Vem vill integreras med Rosengård? Vill Sabuni och övriga politiker i riksdagen bli ”sammankopplade” med dessa områden själva?"

Svaret på frågan om stadsarkitekturens betydelse ges i en kommentar på Robstens blogg: "Den ökade urbaniseringen på 50-, 60- och 70-talet krävde stor nybyggnation. Dessutom förbättrades bostadsstandarden radikalt för svenska barnfamiljer, vana vid "utedass på gården" och ingen centralvärme. Svenska "etniska" ungdomar i 100-tusental har växt i dessa bostadsområden utan att förstöra, bränna ned och våldföra sig på brandmän och polis!"

Bostadsområdet Herrgården i Malmö lär vara Sveriges mest vanskötta. Men går det verkligen att förklara de ständigt återkommande oroligheterna i området med den otrivsamma boendemiljön? Läs vidare >>

2 kommentarer:

Knute sa...

I Norge är Sverigedemokraternas motsvarighet Fremskrittspartiet dubbelt så stort som Moderaternas motsvarighet Höyre. Något som kommer att ske i Sverige också om inte regeringen tänker om i invandrarfrågan:

"Men en ting er at ikke-vestlig innvandring er en økonomisk katastrofe som mest sannsynlig på sikt vil knekke velferdsstaten.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article902132.ece

Et annet svært alvorlig problem er kulturen deres, spesielt Islam.

I dag begås 72,8% av voldtektene i Oslo av ikke-nordmenn. Ikke-nordmenn utgjør omtrent 20% av befolkningen i Oslo.

http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/04/22/533336.html

Samtidig er 40% av barna i Oslo ikke-nordmenn, og Mohammed er det vanligste navnet. Hvordan vil voldtektsstatistikken da se ut om 15 år?

Kan norske kvinner gå trygt ute i Oslo om en generasjon? Hijab for norske jenter har av norske muslimer blitt foreslått som et tiltak som kan halvere antall voldtekter.

Når vi ikke klarer å få 20% til å integrere seg, hvordan skal vi klare å integrere 40%? Rundt 2050 er nordmenn i mindretall. Hvordan skal denne minoriteten klare å integrere en majoritet?

Jeg mener at den norske kulturen er bedre en alle andre kulturer i verden.

Norge ligger på topp i nesten alle positive statistikker, og på bunn i nesten alle negative statistikker. Vår kultur er preget av velferdsstat, vitenskap, sekularitet, likestilling og jevn fordeling av godene i en ærlig og hardtarbeidende fredelig befolkning.

Ser en på Somalia så kan en vri alle dise utsagnene 180 grader.

Hvilken av disse to kulturene er best egnet til å gi verdens befolkning et godt liv?

Hvilken kultur er det da en bør beskytte og sørge for overlever?

Hundretusener fra verdens mest dysfunksjonelle kulturer har valgt å komme til Norge for å ta del i våre goder.

Desverre har de det til felles med våre multikulturister at de ikke skjønner at disse godene ikke har kommet seg selv. Det er vår overlegne kultur som har produsert godene de ønsker å få ta del i. Oversvømmes 4 millioner nordmenns kultur av milliardene som vil inn, så dør gåsa som legger gulleggene.

Det som er et fyrtårn og eksempel for resten av verden på hvordan man får til et godt samfunnn, kan druknes på ett år av Pakistans 160 millioner.

For å gni inn hvor få vi nordmenn er: Det er flere jøder i New York enn det finnes nordmenn i verden. Vi er ikke flere enn at vi bare ville ha vært en kuriositet om vi alle flyttet til Karachi med sine 18 millioner.

Ayaan Hirsi Ali
“My dream is that those lucky enough to be born into a culture of “ladies first” will let go of the myth that all cultures are equal. Human beings are equal; cultures are not.”

http://leffe45.wordpress.com/2009/03/20/islamkritik-gav-framgang/

Knute sa...

“Rapporten Kriminalitet og national oprindelse 2004 viste, at efterkommere (født og opvokset i Danmark) har et kriminalitetsindeks, der er dobbelt så stor som indvandrernes og tre gange så stor som danskernes. Ved mere alvorlige voldsforbrydelser er efterkommernes kriminalitetsindeks syv gange danskernes og mere end dobbelt så stort som indvandrernes."

http://www.uriasposten.net/?p=6670

Skicka en kommentar