fredag 9 oktober 2009

Det har gått 400 år sedan Galileo Galilei byggde sitt första teleskop

De fyra månar vid Jupiter som Galilei upptäckte.

Inkvisitionen på 1600-talet har gett katolska kyrkan ett oförtjänt dåligt rykte. Astronomen Galileo Galilei tvingades till husarrest därför att han hävdade att jorden snurrar runt solen. Därför har det blivit en av vår tids mest välbevarade hemligheter att det faktiskt var den katolska kyrkan som byggde den västerländska civilisationen. Man glömmer till exempel att universiteten är en katolsk skapelse. Eller alla jesuitiska vetenskapsmän och deras upptäckter och uppfinningar inom matematik, fysik, astronomi, medicin osv.

Läs mer >>

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Inkvisitionen på 1600-talet har gett katolska kyrkan ett oförtjänt dåligt rykte."

Hahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!

Knute sa...

Den spanska inkvisitionen har anklagats för att under vissa perioder ha gått den politiska maktens ärenden snarare än kyrkans och därvid liknats vid säkerhetspolisen i moderna stater. Inte minst framhålls dess roll i samband med fördrivningen av muslimer och judar från Spanien i slutet av 1400-talet.

Under upplysningen och 1800-talet uppstod gällande inkvisitionen en rad vanföreställningar som trots den historiska vetenskapens rön visat sig ytterst livaktiga. Föreställningar om systematisk tortyr och massavrättningar eller Galileo Galileis bevingade ord "Men den snurrar likväl" i samband med sin rättegång inför inkvisitionen hör till de många vandringssägner som än idag omger inkvisitionen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Inkvisitionen

Skicka en kommentar