lördag 25 april 2009

Tigrarnas sista strid på Sri Lanka?


Tigrar mot lejon.

Nu verkar slutet närma sig för de tamilska tigrarna, som de kallar sig. 50 000 civila sitter fast i krigszonen i nordöstra Sri Lanka, fångade mellan tamilska rebeller och regeringsstyrkorna. Det är risk för blodbad.

Sten Widmalm, professor i statsvetenskap, tycker att frånvaron av ett större engagemang i omvärlden är tragiskt:

– Nu är det inga politiker som pratar om barnen som dör, med darr på rösten, så som man gjorde när det gällde Mellanöstern. Barn och civila far extremt illa, men tystnaden är total eftersom det inte finns några politiska poäng att plocka. Det är cyniskt att bara låta det passera som man gör nu. svd

Alla tamiler stödjer inte de marxistiska tamilska tigrarna och deras metoder, till exempel att använda människor som sköldar. Det var de som uppfann självmordsbältet som sedan använts så flitigt av islamiska självmordsbombare.

Konflikten är inte religiös som i Mellanöstern, utan etnisk. I Nepal och Bhutan har buddhister och hinduer inga problem att leva fredligt tillsammans. När tamiler och singaleser från Sri Lanka invandrar till Europa anpassar de sig snabbt. Deras hinduiska respektive buddhistiska religion är fredlig och till skillnad från islam inget hinder.

Fredens religion: den äkta varan

0 kommentarer:

Skicka en kommentar