måndag 23 februari 2009

Vilken Gud?Ett par kommentarer från blogginlägget Allah är INTE den samma som Bibelns gud

Simos sa...

Det finns inget som heter religioner.
Det finns något som heter troende på att det finns en högre makt, kraft, en gud alltså. Sen vad ni döper honom till är upp till var och en. Ordet kristen kommer från korset, att tro på korsfästelsen av Jesus, och det kan vem som helst tro på utan att vara kristen. Men ordet islam kommer från ordat "aslam" som betyder att överlämna sig själv, att underkasta sig, att buga under gud, och varje person som tror på en högre kraft från buddister till judar är muslimer.

Men olika muslimer, vissa av er tror på korsfästelse och vissa tror på Budda, profeten som som satt med benen i kors, och vissa muslimer tror på att Mose delade på havet, men vi alla är muslimer. Så innan ni alla snackar om muslimer så ska ni veta vad muslim betyder. Men alla får egentligen tro på vad de vill men vi alla kommer en vacker dag att dö och då kommer vi att få svar på alla våra frågor.

Knute sa...

Att överlämna sig, att underkasta sig, att buga sig under gud... är religionens psykologiska kärna. Tag exemplet med en alkoholist som slutar att dricka när han upptäcker att det finns en högre kraft som styr honom, nämligen flaskan. Han inser att det är en illusion att han kan styra sitt liv med sitt eget Jag.

Han blir medveten om hur utsatt han är för alla krafter inom och utom honom, luften han måste andas, maten han måste äta, de människor han måste möta.

Det är en fullt normal upplevelse, och den är religiös. De som förnekar den mår inte bra, antingen de blir alkoholister eller inte.

Problemet kommer när predikanter och profeter kommer in i bilden och utnyttjar detta tillstånd för att få makt över människan. Och den makten får de genom att påstå att alla som tror på en högre kraft är till exempel muslimer. Betyder inte det att man måste binda sig för hela paketet med jihad, fatwa, sharia och halal?

Jag hade föredragit ett mer neutralt ord. Religiös duger bra, det kommer från den gamla romerska religionen och betyder samma sak som "aslam", att binda sig och underkasta sig tillvarons eviga och oändliga sammanhang.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Vivian sa.....

Religion och ideologier binder människan med dogmer och förhindrar utveckling.
Liksom alkoholisme och narkomani är det ett självvalt fängelse för svaga individer, som räds för friheten och ansvaret.

Skicka en kommentar