söndag 22 februari 2009

EU:s härskarklass står handfallen inför den ekonomiska krisen

Det inkompetenta EU-parlamentet pratar Lissabon-fördrag och global uppvärmning medan euron och dollarn är på randen av ett sammanbrott.

Det borgerliga blocket har tidigare regerat Sverige under ekonomiska kollapser, det var under regeringarna Fälldin och Bildt. Regeringen Reinfeldt hoppas kunna göra de mörka erfarenheterna till en styrka. Men eftersom Sverige är med i EU är han förmodligen bunden till händer och fötter.

Vi står inför mycket hårda tider då hela segment av våra samhällen kommer att ändras temporärt eller till och med permanent försvinna. En förväntad kollaps i det globala monetära systemet under sommaren 2009 kommer att leda till en kollaps av den amerikanska dollarn (och alla dollar-denominerade tillgångar), men det kommer också på grund av psykisk infektion att orsaka en total förlust av förtroendet för pengar.

Hur kommer människor att reagera på världskrisen? Hans Rustad skriver:

Det blåser en radikal vind över Europa, den är antikapitalistisk, och den bryter invanda skiljelinjer. Både högerextrema och vänsterradikala är mot kapitalism och globalisering och det hörs också röster som är emot arbetsinvandring.

Det är särskilt i Frankrike som denna tendens är märkbar. Man använder 68 för att moblisera.

Trotskisten Olivier Besancenot har grundat ett nytt anti-kapitalistiskt parti, och hans popularitet har skjutit i vädret från 12 till 23%.

Det är naturligtvis den ekonomiska krisen som sätter väljarkåren i rörelse. Man hör att bankerna räddas med stora belopp. Varför inte arbetare som blir uppsagda? Årtionden av uppgång innebär att folks förväntningar är höga: de tror att regeringen har obegränsade medel.

Besancenot har tagit bort ordet kommunistisk. Ordet antikapitalistisk förenar folk från alla läger, kanske ger det tåget en annan riktning? Antikapitalistisk spelar på känslor.

Den stora invandringsbefolkningen är en ny faktor. Den var inte där i 68. Just den kan fascineras av ordet antikapitalism. Det kan lätt översättes med att riva ner och krossa.

Läs mer om vad som väntar: Vredens sommar

1 kommentarer:

Knute sa...

Det är nog inte många som minns ordet "entryism"
längre. Det var en trotskistisk term som betydde att en liten, väl utbildad grupp infiltrerade en större organisation för att på sikt ta över kontrollen över den. Det senaste exemplet i Sverige var trotskistiska Offensivs entryism i SSU på 70- och 80-talet. Den gången gick det inte så bra....

Att däremot Brödraskapets Muslim Association of
Britain (MAB) använder en rent entryistisk strategi för att ta över de s k moderata muslimska organisationerna är säkert mera oväntat....

http://jihadimalmo.blogspot.com/2009/02/muslimska-brodraskapet-satsar-pa.html

Skicka en kommentar