fredag 20 februari 2009

Inget knäfall för intoleransen

En kristen skolgrupp i Jakobsberg utanför Stockholm la hjärtan med kristna budskap i sina skolkompisars skåp inför Alla hjärtans dag. För det har de fått många negativa bloggkommentarer och en elev hotar att stämma dem för kränkning.

Västerlandets lättfärdiga singelliv är inte populärt bland mullor och imamer: "Detta är en skamlig dag. Människor i väst tillfredsställer bara sin sexlust. Sankt Valentin var ett kristet helgon och romantiska griller lockar till orent uppförande bland unga människor. De kanske inte nöjer sig med att ge presenter utan ger sig in i promiskuösa aktiviteter."

Med islams intåg har vi fått mindre sex och mer våld i våra städer. Den sexuella debuten sker senare. Det är ovanligare med romantiska promenader i parken. Men våldtäkterna har blivit desto fler.

Det finns så många idéer om hur vi skulle få en bättre värld, men det kristna kärleksbudskapet är oöverträffat. Just därför att det bygger på frivillighet. Det är ditt hjärtas godhet som avgör, inte politiska och religiösa direktiv uppifrån. Tyvärr har inte alla människor detta kristna sinnelag så man får inte vara försvarslös.

Mer kränkningsnytt: Bibliotekarier i Leicester i Storbritannien uppmanas att
flytta Bibeln till översta hyllan för att inte stöta sig med muslimer. I Österrike klagar muslimer över att eleverna på en kockskola får lära sig att tillaga Wienerschnitzel. Däremot är det enligt enligt imam Abdul Wahid Pedersen inte kränkande att köra bilar med dansk biodiesel tillverkad av slakteriavfall från grisar.

Nu till något verkligt kränkande, men för svenskarna: Abdulkadir Aygan har erkänt att han är delaktig till
36 politiska mord i Turkiet. Givetvis har Sverige gett denna mördare asyl i vårt land och hela hans familj (5 barn). Han har dessutom fått en skyddad identitet och livstidsförsörjning av den svenska staten.

11 kommentarer:

LP sa...

citat:
"Bibliotekarier i Leicester i Storbritannien uppmanas att flytta Bibeln till översta hyllan för att inte stöta sig med muslimer."

Hmmm, var skall då Koranen stå, bredvid Mein Kampf kanske vore lämpligt? I båda fallen en maktberusad person vars ord viner som en piska över mänsklighetens rygg, sida upp och sida ned.

From Sweden with Grief sa...

På pricken LP, så välformulerat!

Anonym sa...

Det där sinnelaget som innebär att man ska respektera alla människors frivillighet i förhållande till religion har väl kristna heller aldrig uppvisat. Vilket återigen bevisas av utnyttjandet av den sekulära skolan för att pracka jesus på människor som inte frivilligt söker sig till kristendom. Vore väl en bättre idé att dela ut jesushjärtan till medlemmarna i den egna kyrkan som frivilligt valt jesus och låta oss andra vara ifred?

Knute sa...

Emmi, lite PR i form av röda hjärtan är väl inte anstötligt. Det är en urgammal tradition ända sedan Romarrikets dagar och fyller den funktionen att ge unga människor en chans att flirta lite. Kristendomen la beslag på dagen och betonade den andliga sidan av kärleken, att vara osjälvisk och inte vänta sig något i utbyte för gåvan, inte fel det heller.

Anonym sa...

För mig spelar det ingen roll om det står jesus eller hitler på hjärtat - i båda fallen är det anstötligt. Kristendomen är en religion som bygger på stark dogma - lyd eller du ska brinna i helvetet för evigt. Av bibeln framgår kristendomens natur med all önskvärd tydlighet; otrogna ska stenas till döds, barn ska pryglas till lydnad osv. Lägg därtill kristenhetens framfart i verkliga livet; människor bränns fortfarande levande på bål då dessa anses vara "häxor", påven (som själv är man och oskuld som går runt i klänning) anklagar homosexuella för sexuell förvirring, man motverkar aktivt utdelandet av kondomer i Afrika med "moral" som argument - en åtgärd som annars skulle kunna rädda miljoner människors liv, vetenskap motarbetas och bestrids till förmån för fantasier, människan betraktas som olika mycket värd beroende på om en prälle haft tillfälle att skvätta vatten på henne eller inte osv. Folk som går runt med "söta hälsningar" från överhuvudet för dessa knasidéer riktar bäst denna "vänlighet" mot likasinnade.

OM man verkligen bara vill vara vänlig och alltså inte har något som helst politiskt mål med sin aktion (ex PR som du själv kallar det) så går det utmärkt att dela ut en icke-politisk och icke-religiös hälsning på alla-hjärtans. Tycker du även att nazister kan dela ut hjärtan med texten "hitler älskar dig" och sen stå och himla med blåa ögon och försvara detta med att "vi försökte bara vara vänliga"? Man kan väl knappast vara så förblindad att man inte ser att även jesus står för en oerhört stark symbolik som majoriteten av befolkningen faktiskt inte uppskattar.

Knute sa...

Emmi, antingen ljuger du medvetet eller också är du okunnig. Det du skriver kunde stämma om du bytte ut Jesus mot Muhammed och kristendomen mot islam. Det finns inget brinn i helvetet i kristendomen, det är inget Jesus sagt eller kyrkorna predikar. Däremot är det vanligt att muslimska dagisbarn säger det till sina kristna dagisfröknar.
Vilken obehaglig demagogi du kör med Emmi. Om det förekommer stening till döds i gamla testamentet upphävs det ju senare i boken av profeterna Amos & Co och senare av Jesus. "Den som är utan skuld kaste första stenen".
Häxbränning, det var det värsta, blandar du inte ihop saker och ting? Vi befinner oss långt från 1600-talet, men i den islamiska världen är dom kvar på medeltiden.
Det var judendomen och kristendomen som lanserade idén om människors lika värde. Att inte vara döpt tar inte från människan sitt värde. Men om du inte är omskuren så räknas du knappt i islam.
Påven delar inte ut kondomer, det är nog vad som irriterar dig, men för den skull behöver du inte ljuga som en Göbbells.

From Sweden with Grief sa...

Ja, nu förstår jag inte heller var Emmmi fått sin information ifrån. I Sverige bränns inga häxor levande, och jag undrar i vilka kristna länder man bränner människor för häxeri?

Det är också stora ord att säga att svenskar som inte gillar budskapet om Jesus och jämställer det någonstans med buskapet som Hitler hade, det har jag aldrig hört innan, aldrig någonsin, det är verkligen obehagliga ord och en obehaglig jämförelse!

Den protestantiska kristendomen bör heller inte förväxlas med den katolska där man har en märkligt syn på kvinnor och sexualitet, där man påstår att avhållsamhet är det bästa sättet att hindra aidssmitta. Det är inte den lutherska kristendomen vi har i Sverige som påstår sådana saker. Inte ens homosexuella är avskydda på det viset du Emmi antyder, däremot anser de flesta kristna att det är en man och en kvinna som bildar ett äktenskap just för att dessa två kan få barn som en naturligt följd av deras sexualitet och kärlek. Jag är uppväxt inom pingströrelsen där man anser att homosexualitet är en synd, men att Jesus älskar syndaren.

Brinna i helvetet ska visserligen de som inte tror på att Jesus är kärlek och att Gud finns, men det är länge sedan man talade om budskapet som bokstavligt. Om man nu tänker sig att Jesus är kärlek och förståelse och man inte vill ha det, hur blir ens liv då? Att leva i en själslig död, utan kärlek och omtanke är en otäck framtidsbild som få vill leva i.

Det verkar som om religionskunskapsundervisningen ligger i träda, eller inte ens existerar i de svenska skolorna idag, eller någon fanatiker har tagit över religionsundervisningen i skolorna idag och predikar gammal hetsande smörja. Det skulle vara intressant att veta vilken skola och vilka lärare Emmi haft, för dessa kan inte ha följt kursplanen och har en religionsundervisning som är totalt skild mot den jag fick i min barndom och den som mina pojkar fick för inte så länge sedan. Vad har hänt med skolväsendet sedan tre år tillbaka, egentligen?

Anonym sa...

Intressant att två bemöter mitt inlägg men ingen bemöter sakinnehållet.

Kristendomen är väl ändå en internationell rörelse så att det inte bränns häxor i Sverige längre förändrar inte symboliken. Som upplysning så bränner kristna fortfarande folk levande i bland annat Papua Nya Guinea. Symboliserar jesus olika saker beroende på vilket land man befinner sig i?

Att skilja på katolicism och protestantism kan man heller inte göra i sammanhanget. Jesus är centralgestalt för kristenheten som helhet. Använder man jesus som symbol så ger man folk rätt att associera till kristenheten som helhet, och i detta ingår definitivt påvens agerande och åsikter. Mottagaren av ett "jesushjärta" kan väl knappast veta om avsändaren är katolik eller protestant?

Påven motverkar aktivt människors lika värde och rättigheter och att människoliv räddas. Mycket märkligt att först fördöma kärlek för att denna uppstår mellan två kvinnor eller två män och sedan i nästa andetag säga att kristendomen är kärlekens religion... Lika märkligt som att fördöma hjälporganisationer för att de delar ut kondomer i AIDS-härjade områden i Afrika och sedan strida mot en far som önskar att hans sedan 20 år hjärndöda dotter ska få dö. Eller att dröja 400 år innan man erkänner vetenskap som vi andra erkänt sedan 1600-talet. Allt detta symboliseras i jesus. Liksom krig och mördande och häxbränning och bokbål och jesus-camps och gud vet allt.

Det är inte speciellt länge sedan brinnandet i helvetet talades om. I USA där jag bor talas det om varje dag (det är faktiskt inte ens i närheten av att vara en utdöende tanke). Man kan väl knappast argumentera mot att kristendomen bygger på stark dogma?

Nej jesus dödade aldrig någon. Det gjorde inte hitler heller. Men båda dessa har fått tusentals anhängare att mörda och starta krig i deras namn för budskap som de predikat. Så SYMBOLIKEN är den samma. För det är symboliken vi talar om = vad folk associerar när de får ett hjärta som det står "jesus älskar dig" på. Och någon gång måste de kristna börja kunna förstå att majoriteten inte uppfattar jesus eller kristendom som positivt, respektera detta och dela ut sina jesushjärtan till likasinnade. Djävulsdyrkarna skulle väl aldrig få för sig att gå till kyrkan och dela ut hjärtan med texten "djävulen älskar dig" till de troende. Undrar hur det skulle tas emot egentligen. Knappast skulle de troende bli glada - inte ens om utdelningen skedde i all vänlighet. Samtidigt kräver man av alla andra att vi ska bli glada när de kristna gör samma sak. Hur hänger det ihop?

Vad gäller islam så betänk att denna religion är 700år yngre än kristendom. Går vi tillbaka 700år så var kristendomen då ungefär som islam är nu så man får nog anse att det är samma elände alltsammans. Bara under olika namn.

Knute sa...

Utvecklingen går inte alltid framåt. När islam tog över och tvångsomvände och mördade de kristna i Mellanöstern och Nordafrika försvann en medmänsklighet och civilisation som byggts upp i århundraden. Likadant när islam utrotade fredlig buddhism och andra religioner i Centralasien, Afghanistan och nuvarande Pakistan.

Det är mycket ockunnigt att påstå att kristendomen när den uppstod var som islam. Kristendomen var en sammansmältning av judendom och grekisk filosofi och vädjade till människors bästa sidor, kärlek och medkänsla med svaga och utsatta.

Jag föreslår att du Emmi för att få någon uppfattning om kristendomens etik läser Jesu Bergspredikan i Matteus 5-7. För att citera Wikipedia: I sjunde kapitlet återfinner vi bland annat Gyllene regeln - en princip för användning av empati vid etiska ställningstaganden: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem” (7:12).

Den gyllene regeln finns för övrigt i alla världsreligioner UTOM islam. De flesta filosofer tar upp den, till exempel Kant. Våra västerländska lagar bygger på den, inte underligt, hur skulle ett samhälle fungera annars.

Det som verkar retar upp dig mest är den kristna sexualmoralen. Förbud mot "äktenskapsbrott" innebär likaberättigande mellan man och kvinna och emot destruktivt umgänge med sexualitet. Att läsa in något annat i vad Jesus säger är att inte se helheten i hans moraliska förkunnelse.

Naturligtvis finns det kristna sekter som läser Bibeln som fan. Gå inte på den nidbilden. Jag tycker att det är kusligt att du reagerar så häftigt på den kristna symboliken, hjärtan och kors eller vad det är. Det är ju bara symboler, försök tänka på vad som är verkligt. Reta dig inte så förbaskat på påven. Jag tycker det är bra att det finns någon framhåller människolivets okränkbarhet och som försöker hålla igen mot dödshjälp och aborter.

Anonym sa...

Den gyllene regeln är knappast något värd om den inte omsätts i praktiken och det gör den varken av kristna eller muslimer. USA är kristet så det skriker om det och inget land ansvarar för mer hat, krig, massmördande, tortyr, social dumpning osv än USA.

"när Islam tog över och tvångsomvände och mördade försvann en civilisation som byggts upp i århundraden" - ursäkta men vad var det kristendomen gjorde när den erövrade Europa? Inte var det med all vänlighet som kristendomen spreds utan snarare med just tvångsomvändning och mördande. Och man rev ner gamla civilsationer på vägen bland annat romarriket, den germanska världen och det paganska Skandinavien.

jag tycker det är kusligt att kristna alltid anser sig ha rätt att tvinga sin religion och sina symboler på alla andra och dessutom kräva att vi ska tycka att det är fantastiskt vänligt. Allt vad ni vill att människorna ska göra för er.. osv - det verkar svårt att fatta i praktiken. Vill ni ha respekt måste ni respektera andra. Vilket betyder kort och gott att låta bli att tvinga på andra er tro och era symboler. En gåva ska inte glädja givaren utan mottagaren - och många blir inte ett dugg glada för ett jesushjärta eftersom symboliken inte nödvändigtvis uppfattas som positiv. Om gåvan inte glädjer utan har motsatt effekt - ja då var det varken vänlighet eller respekt som delades ut.

Knute sa...

Aha Emmi, det var där skon klämmer, USA. Men nu har du ju fått din frälsare Obama.

Nyss for du med osanningar du om kristendomen, nu om USA.
Kommunismen i Sovjet, Kina osv är den värsta massmördaren med uppåt 100 miljoner döda.

Skicka en kommentar