onsdag 26 maj 2010

Ungern civilisationens bastionSlutet på den österrikisk-ungerska dubbelmonarkin år 1920: Ungern miste tre fjärdedelar! av sitt område. 4 miljoner ungrare hamnade utanför det nya mini-Ungerns gränser.

Detta trauma påverkar fortfarande. Medkänslan är stor med ungrarna i Slovakien, Ukraina, Rumänien och Serbien. Vid valet nyligen blev Ungern äntligen av med den socialistiska regeringen, och den tillträdande regeringen vill göra det lättare för etniska ungrare i grannländerna att ha dubbelt medborgarskap.

I Ungern ringer fortfarande kyrkklockorna klockan tolv. Ungersk TV visar sällan arabnyheter. När resten av Europa blivit islamiserat kommer det att finnas ett asylland kvar för dissidenter. Ungrarna har inte glömt 150 år av turkisk ockupation.
Tips Hodja

7 kommentarer:

Johannes Forsblom sa...

Hej Knute!

Jag vet inte mycket om Ungersk historia, men jag tycker att de gör rätt när de vill värna sitt land och om sin kultur.

För mig är all oönskad invandring likvärdigt med, om helt okända personer plötsligt störtar in i din lägenhet.

Med det menar jag att ett land och ett folk "mot all politisk korrekthet" är en homogen folkgrupp. Och att alla som vill komma in i gemenskapen måste bedömas av folket innan de får inträde, för att inte riskera att bli avvisade.

Jag hoppas att den ungerska historien ska bli mer känd i Sverige. Kanske skulle vi bli mindre politiskt fördömande för att det finns politiska olikheter i Europa?

Knute sa...

Numera kan man ju se TV online, och jag brukar se lite på de ungerska kanalerna M1 och M2 samt Duna. Mina ungerska språkkunskaper är bristfälliga men det är intressant att det dagligen visas historiska program och att ungrarna verkar så stolta över sin kultur.

Men det multikulturella giftet smyger sig in även där. I staden Pecs finns en moské från den turkiska ockupationen på 16oo-talet, och där har man efter påtryckningar från EU gått med på utrop från minareten. Pecs blev kulturhuvudstad och fick EU-pengar. Kanske folk tycker det är pittoreskt med böneutropen på arabiska, eller också skär de tänder.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Hoppas dom gamla magyarernas vrede upptänds på nytt. Kanske rent av Erzebeth Bathory återvänder från grafven igen! Eller varför inte grannen Vlad Tepes Dracul? Inte ens på den tiden tog mussarna seden dit dom kom fast Vlad visste att lära sina turkiska gäster en läxa dom sällan skulle glömma. Som den där gamla anekdoten om när han fick besökare från det turkiska hovet. Dom uppmanades att ta av sig turbanerna inför furstens närvaro. Turkarna vägrade och hänvisade till sin religion. Vlad replikerade med att han respekterade andra seder och religioner och därför ville hjälpa dom på traven för att underlätta för dem att hålla dessa traditioner. Han lät därför sina män spika fast turbanerna i skallen på dem! :)

Anonym sa...

Knute, om du menar denna moskeen så verkar den vara en katolsk kyrka idag?

http://en.wikipedia.org/wiki/Mosque_of_pasha_Qasim_(P%C3%A9cs)

Knute sa...

Bifogade en video om böneutropen i inlägget ovan.

Knute sa...

Den socialistiska regeringen i Ungern var lika kleptokratisk som den i Grekland. Nu säger den tillträdande borgerliga regeringen att "Ungern har små chanser att undvika den grekiska situationen".

http://di.se/Default.aspx?pid=208332__ArticlePageProvider

Knute sa...

"Att hamna på fel sida om järnridån och när denna sedan upplöstes så fick dom en "socialdemokratisk" regering bestående av samma personer som innan. Dessa personer har sedan kört landet helt i botten och sålt större delen av landets industrier till sig själva. Nu när den nya regeringen fick ta över bollen så har flera olika skumma affärer hittas som den förra regering har dolt för folket. Bl a så har en väldigt ofördelaktig affär gjorts med den ryska maffian. Där skulle det statligt ägda flygbolaget Malév sålts för en spottstyver och Ungern skulle sedan stå för alla förluster för flera år framöver. Lyckligtvis löste sig detta när maffian lämnade tillbaka företaget. Den förra regeringen står nu inför rätta och en fullständig utredning har påbörjats. Inte undra på att partiet Fidesz (som för övrigt är mer vänster än våran nuvarande regering) fick 70% av folkets röster."

Kommentar av Leif

http://di.se/Default.aspx?pid=208332__ArticlePageProvider

Skicka en kommentar