söndag 28 juni 2009

Den förste profeten

Att döma av de rapporter som slipper ut från demonstranterna via facebook och twitter verkar läget dystert i Iran. Ayatollornas egna deklarationer är direkt kusliga: regimen vill tortera och avrätta tillfångatagna demonstranter, med motiveringen att de har "hädat" och satt sig upp emot islam.

Men först ett hopp tillbaka i historien, därför att i den iranska situationen är historien en "Dark Horse".Under shahens tid, innan ayatollah Khomeini tog makten, var iranierna relativt aktsamma med sitt kulturarv. Även zoroastrierna respekterades, den folkspillra som håller fast vid Zarathustras urgamla religion.

Zarathustra som levde för för 3000 år sedan kan mycket väl betecknas som den förste profeten. Moses och profeterna i Israel, Lao Tse och Konfucius i Kina, Buddha i Indien, Sokrates och filosoferna i Grekland, alla kom senare.

Zarathustras religion, zoroastrismen, var en trevlig religion som ansåg att man skulle vara snäll mot människor och djur, inte minst tyckte man om kor. När muhammedanismen omkring år 650 tog över i Iran så startade ett medvetet djurplågeri för att förödmjuka zoroastrierna. Dessa hade vallhundar, och Muhammeds hundförbud var ett av många sätt att demonstrera islams makt.

De senaste 30 åren har islamiseringen tagit ny fart. Bland annat ska Cyrus mausoleum och andra arkeologiska monument och fornminnen förstöras genom ett dammbygge.

Cyrus den store författade omkring år 540 f Kr en deklaration om de mänskliga rättigheterna, den första i mänsklighetens historia.

Överallt i Iran är förstörelsen av iranska antikviteter i gång. En gång för alla ska all för-islamisk kultur utplånas från iraniernas medvetande.

Men det finns motkrafter. Zonka skriver:

En av de Dark Horses som finns i den iranska situationen är den uppblomstring av det persiska kulturarvet och zoroastrismen som har utvecklats i Iran under de senaste decennierna, även om regimen har försökt att hålla denna rörelse nere. Och just med det persiska kulturarvet är Iran något speciellt bland de islamiska länderna, eftersom det är det enda islamiska land där det inte lyckades att trycka ner eller utrota det för-islamiska kulturmedvetandet. Dessutom betraktar många perser islam som ett främmande element, infört av arabiska överherrar och deras ockupationstrupper.
Snaphanen skriver om det okända Iran, “Korans are being burned”:
Det innebär alltid en viss risk att återge en berättelse om de "verkliga" förhållanden som påstås härska i ett avlägset land, obemärkt av västerlänningar. Är detta land Iran, där det för närvarande råder kaosliknande tillstånd, och där information och kanske desinformation utan tvekan är en del av konflikten, är vaksamhet en nödvändighet. Fascinerande är det dock att höra om detta dolda pre-islamiska Persien, men på längre sikt måste en skeptisk västerlänning kräva att se det manifestera sig tydligt, om vi ska ha tilltro till den uppbackning som dissidenten i den här artikeln ger den:
Mullahs Cannot Stop the Persian Reawakening
Det finns i själva verket två Iran, och det för de flesta amerikaner mindre kända genomgår en renässans som de styrande iranska mullorna fruktar mest av allt. Om perserna blir väckta till sin identitet som barn till Cyrus den store, som skrev mänsklighetens första stadga om mänskliga rättigheter, kommer dessa förtryckande regimer att störta i domino-stil. Förutom i Iran är det persiska kulturarvet inbäddat i Irak och Afghanistan, och skulle det upptändas kan det inträffa en revoluton av oerhörd omfattning.

Min nya vän och före detta muslim, som jag kommer att kalla Babak Iran, berättade för mig att koraner håller på att brännas i Iran, och att det finns en stark strömning till zoroastrismens filosofi. Denne man visade mig det hängsmycke han nu bär, en symbol för den uråldriga religionen (den är äldre än judendomen). Denna symbol, som bars av många i paraden i New York City, kan ses på persianparade.org. På slide # 24 i 2009-paraden kan man se många vackra persiska kvinnor som Neda.

Det har sagts att president Obamas tal till Iran i mars är det som gett bränsle till de nuvarande oroligheterna.

Jag kan meddela att iranierna är rasande över budskapet, liksom jag själv är. Iranier anser inte att den islamiska regimen i Iran är deras regering. De ser den som en ockupationsarmé av muslimska mördare, fast beslutna att förstöra det som Muhammad och hans mördare inte kunnat göra under 1400 år. Mullorna har gjort allt de kan för att hindra människor från att fira norooz och ett dussin andra festligheter såsom Charshanbeh soori (eldfesten) under de senaste 30 åren. De hatar och försöker förstöra den iranska kulturen, liksom de gjorde i alla andra tidigare kända muslimska länder. Men ju mer de försöker stoppa de många högtiderna i Iran desto mer står folk emot.

Min vän skickade också ytterligare bevis och citat som de traditionella medierna och vår regering naturligtvis har ignorerat:

"... vi dyrkar inte Iran vi dyrkar Allah, för patriotism är ett annat namn för hedendom, jag säger låt detta land (Iran) brinna. Jag säger, låt detta land gå upp i rök, förutsatt att islam triumferar i resten av världen." Ruhollah Musavi Khomeini
Man förstår varifrån president Ahmadinejad fått sina visioner om världens undergång.

Från
Hodja: Politiskt korrekt folkmord:
Då Iran för många år sedan började utveckla en atombomb, varnade de politiskt korrekta mot ett militärt ingripande, eftersom det skulle vara oansvarigt att inte först uttömma alla möjligheter till dialog.

Idag ligger Iran närmare att ha en atombomb än någonsin, Israel har för länge sedan raderats från alla iranska kartor, och i maj provsköt Iran en mellandistansraket som kan nå den judiska staten. Men de politiskt korrekta forsätter att motsätta sig militärt ingripande, för nu kan Iran ändå inte längre hindras från att bli en kärnvapenmakt. Så det är mer ansvarsfullt att leva med den kommande atom-terrorbalansen, låter det.

När Israel senare blir förstört av en iransk kärnvapenattack, kommer de politiskt korrekta att kalla folkmordet för självförvållat genom att hänvisa till judarnas bristande dialogvilja.

Ingen annan stat än Israel förvägras rätten att försvara sig själv mot utplåning, för antisemitismen fortsätter att trivas - sedan Hitlers Förintelse har den endast blivit täckt av en tunn hinna politisk korrekthet.
- - -
Läs också
Document.no som enormt förtjänstfullt följt och följer händelserna i Iran!Bild: Iranska flickor i New York

7 kommentarer:

Anonym sa...

1000 takk for innslaget,veldig bra og opplysende.mvh. fra Oslo

Mahmoud sa...

1000 takk for innslaget,veldig bra mvh. fra Oslo

Spaceman Spiff sa...

Liten kommentar... Om Zarathustra levde for 3000 år siden, så antar man faktisk at Moses var eldre. Han antas å ha levd for ca. 3200 år siden, år 1200BC.

I islam blir til og med Noah regnet som profet, men siden Muhammed ikke var så veldig etterettelig så kan man ikke ta det så veldig høytidelig.

Og en kommentar til bildet: Mange fine damer fra den kanten av verden. Synd så mange blir mumifisert av en ubrukelig kultur/religion.

Knute sa...

De kanske var jämnåriga? Jag har sett uppgifter om att också Zarathustra levde 1200 f Kr.

Trevlig blogg du har Spaceman Spiff!

http://thekafir.blogspot.com/

Anonym sa...

hey..
du som skrev det här ska jag säga så här,
du hatar islam, du skulle aldrig acceptera islam så hur ska du säga rättvist bild om nånting som du hatar?
du kan inte lura mig men du lurar dig själv utan att veta det.
Du vet inte vad du säger.
peace

Knute sa...

I huvudsak är min inställning kyligt religionsvetenskaplig, att studera objektet islam är ungefär som att studera fjärilar eller frimärken. Nu var det mest citat i inlägget men naturligtvis står jag för dem. Visst kan man inte stå oberörd inför islams omoral. Man får ta det för vad det är, en obehaglig företeelse som borde ha förpassats till historiens soptipp för länge sen.

Anonym sa...

Anonym, har han skrivit att han hatar islam? Det är du som lurar dig själv och du vet inte vad du säger man ser det tydligt när du skriver.

peace

Skicka en kommentar