måndag 22 september 2008

Varför ska vi skattesubventionera imamer?

En reprissändning av programmet Existens gick tidigare ikväll och där diskuterade man bland annat islams behov av förnyelse, Genus-Jihad och om behovet finns för en "uppsnyggad" imamutbildning i Sverige.
Då frågade den kvinnliga reporten minister Lars Leijonborg om vi ska skattesubven- tionera imamer för muslimska församlingar som inte har råd att hålla sig med en svenskutbildad imam. Så om du får en imam från Iran eller Irak till din källarmoské då får du betala själv. Men kan du få tag i en svenskutbildad imam, då är det plötsligt en dyr historia, denne är ingen idealist som kan tänka sig att jobba för en spottstyver, eller ideellt. Eller?

Svenska kyrkan är skild från staten och jag har aldrig hört att en församling får skattesubventionerade präster, men jag kan ha fel. Varför ska vi behöva betala med skattemedel en imam som "uppdaterat sig" och då anses passa in i Sverige? Varför ska Sverige alltid stå för muslimers behov?

Ett intressant blogginlägg om programmet:
Existens och imamutbildning, Kyrkans framtid, även om bloggförfattaren missat att väldigt många muslimer vill ha sharia i Sverige, inklusive kvinnorna själva.
"Den som däremot kan sägas vara den som förespråkar att “få hyfs” på muslimerna är muslim själv, nämligen Mohammad Fazlhashemi som vill reformera Islam, inte bara vad gäller kulturella frågor utan just teologin, innehållet i den muslimska tron. Mohammad Fazlhashemi vill ha en svensk islam och en svensk islamutbildning där man tar hänsyn till bland annat feministiska perspektiv."

Hedersrelaterat våld

Imam - ett yrke som är oförenligt med svensk grundlag

0 kommentarer:

Skicka en kommentar