tisdag 23 september 2008

Domare vid Europadomstolen skriver krönika

Elisabet Fura Sandström, domare vid Europadomstolen i Strasbourg diskuterar i Veckans krönika på Dagens Juridik, upplösningen av ett muslimskt äktenskap på grund av att bruden inte var oskuld, enligt de krav som finns bland muslimer. Båda parter är nöjda med sin skilsmässa är beskedet, men det orsakade en stor debatt i Frankrike, och det talades om detta i Sverige också.

Jag delar inte hela hennes resonemang, men det är intressant att läsa hur en domare vid Europadomstolen resonerar, iallafall i en personlig krönika.

Saxat från krönikan på Dagens Juridik:

"Mångfald är positivt för alla samhällen och det är bra och önskvärt att bejaka olika kulturer och traditioner, det vinner alla på. Det är också civiliserat och positivt att respektera andras religiösa imperativ. Live and let live, som det heter. Så långt är jag med. Men när det sker pa bekostnad av viktiga rättsstatliga principer då reagerar jag. Respekten för mänskliga rättigheter och för allas lika värde måste upprätthallas även om en sådan hållning i vissa läger kan uppfattas som mindre politiskt korrekt.

Så när det gäller vad skattemedel skall användas till inom ramen för den allmänna sjukvården sa skulle jag önska att politiker och medborgare tar debatten nu. Vänta inte på experterna, konsultera dem gärna men till slut måste någon bestämma vad som skall prioriteras. Resurserna räcker inte till allt och då är det viktigt att man öppet visar vilka val som gjorts och på vilka grunder. Det är inget nytt eller konstigt med det.

Ta debatten, försvara det du tror på. Var stolt över det demokratiska arv som är ditt. Slåss för din övertygelse!"

Läs hela krönikan: Politiskt korrekt till vilket pris som helst? Dagens Juridik.
Hedersrelaterat våld

0 kommentarer:

Skicka en kommentar