tisdag 23 september 2008

Autentiska rättsfall i Egypten

15 december 1998 Criminal Court of Tanta, Egypten.

"Offrets bror tyckte att hans syster uppträdde konstigt och han misstänkte att hans syster hade blivit gravid i en utomäktenskaplig relation, då hennes make varit utomlands en tid. Brodern bad henne att göra abort, men hon vägrade och då gav han henne slag mot huvudet och tände sedan eld på henne. Hon lyckades släcka elden själv genom att ta sig till toalettstolen. Då hällde brodern bensin på dörrlist- erna, tände på och hon brändes till döds.

Den rättsliga utredningen visade att kvinnan var gravid och domstolen gav därför brodern ett minimistraff, eftersom han försvarat familjens heder. Straffet blev tre års fängelse grundat på Artikel 17 om förmildrande omständigheter, Article 17 of the Penal Code.
(Min översättning från engelskan och bearbetning av texten).

Azza Sulaiman, Crimes of honour and the law, sid 144, "Honour", Crimes, Paradigms, and Violence against women, edit: Lynn Welchmann and Sara Hossain, 2005, Zed Books, London and New York.


Rättsfall från Criminal Court, Qena, Egypten

I det här fallet, från 1998, var offret en mentalt handikappad kvinna som led av en psykiatrisk sjukdom, och mördades av sin far och bror på grund av att hon lämnade bostaden på dagtid då de inte var hemma. Hon tiggde slantar och inomhus för- störde hon mat och inredningen. När modern dött hade fadern och brodern ingen tolerans för henne. De knuffade in henne till en del av huset där ingen skulle kunna höra hennes skrik, de ströp henne med en sjal, vräkte sig över henne och slog henne med knytnävar och piskade henne på rygg och mage med en käpp och lämnade henne att dö.

Vittnesmål i domstolen och obduktionen visade på brottet, och domstolen kunde inte hitta något bevis för att kvinnan skadat sin heder. Rätten var övertygad om att de två anklagade tagit offrets liv och att mordet var överlagt och planerat. Trots detta fick förövarna strafflindring baserat på Artikel 17. De fick vardera 10 års straffarbete.
(Min översättning från engelskan och bearbetning av texten).


I ett fall från 2000 samarbetade den anklagade mannen med andra i dödandet av en kvinna vars goda rykte hade solkats av ett skvaller. Männen hade trakasserat kvinnan då hon blivit gravid i ett "olagligt samlag", och de hade kommit överens om att döda henne och hennes mor som dolt dotterns omoraliska beteende för dem.
De väntade tills bilen med den "otrogna" kvinnan, som dragits in i den, kom och en av dem slog kvinnan med en klubba mot huvudet och halsen och den andre dödade henne. De dödade också offrets mor, styckade kropparna och kastade dem i en bevattningskanal.
En av männen fick tre års fängelse med straffarbete enbart, eftersom kvinnan var "illegitimt gravid". Vilket ledde till att familjen måste vidta ta åtgärder eftersom hon blivit ett offer för skvallret i staden, och därmed orsakat skam för sin familj.
(Min översättning från engelskan och bearbetning av texten).


I ett fall från 1997 stod en mor anklagad för att ha gett sin dotter en måltid på bruna bönor med insektsgift. Hon hade sett dotterns ansikte skifta färg och såg också hur dottern kräktes flertalet gånger. Den ogifta dottern var konstaterat gravid.
Då modern serverat dottern den förgiftade maten kastade hon resterna och insekts- giftet. Rätten ansåg att anklagelsen mot modern var korrekt eftersom hon svarade att dotterns graviditet hade upprört henne, och att hon velat göra sig av med dottern för att dölja skandalen och utplåna skammen. Då hon förgiftat dottern lämnade hon henne att dö.
Trots att offrets far kom och fick dottern till sjukhus dog hon av skadorna. Obduktionen påvisade dödsorsaken och man hittade rester av giftet i hennes magsäck. Rätten förmildrade straffet eftersom ett brott mot hedern hade begåtts av offret.
(Min översättning från engelskan och bearbetning av texten).

Awad al-Morr, "Crimes of honour and court rulings", sidorna 149-154, "Honour", Crimes, Paradigms, and Violence against women, edit: Lynn Welchmann and Sara Hossain, 2005, Zed Books, London and New York.

Hedersrelaterat våld
sds sds

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad har detta med höger och vänster att göra ???

Knute sa...

Anonyms kommentar är obegriplig, åtminstone för mig.

Anonym sa...

Till Knute.

Din blog heter: "Kulturvänster blir pophöger"

Anonym (28 september 2008 08:34) tar väl detta bokstavligt.

MVH, Anders

Knute sa...

Det har du rätt i Anders, att jag inte tänkte på bloggens namn! En slags politisk självbiografi i tre ord.

Skicka en kommentar