lördag 13 september 2008

Rysk militär intar Georgien - och Östersjön

Det är inget skämt - byggs den ryska gas-ledningen får vi räkna med ständig närvaro av den ryska krigsmarinen i Östersjön. Ryssarna har redan civilklädd militär personal på Gotland. Däremot har svenskarna inte längre några trupper där.

Exemplet Georgien visar att ryssarna inte skulle dra sig för att invadera Gotland om de ansåg att deras intressen var hotade. Ryssarna gillar inte gasledningen genom Georgien från Kaspiska Havet till Medelhavet. De vill att naturgasen ska passera genom Ryssland så att de kan fortsätta utpressa européerna.

Ryssland har deklarerat att de vill ha total militär kontroll över gasledningen genom Östersjön och att Gotland ingår i säkerhetszonen runt den. Som förevändning för en invasion skulle det räcka med att påstå att ön hyser terrorister som planerar attentat mot gasledningen.

Eftersom Sverige inte har något försvar måste ryssen fylla tomrummet, skulle resonemanget gå. Och EU och Nato tvungna att ta skeden i vacker hand. Kanske rentav Tyskland och Frankrike skulle vara beredda att byta Gotland mot rysk gas. De nekade ju Ukraina och Georgien NATO-medlemskap på grund av rysk utpressning.

dn dn

6 kommentarer:

Anonym sa...

Påståendet att ryssarna startade kriget: Du länknar till en blogg som påstår det med hänvisning till en annan blogg som påstår det. Ingenstans finns en relevant källhänvisning.

Ryssarna skulle säkert invadera Gotland: OM Gotland bestod av en etnisk minoritet med ryska medborgarskap som alltid önskat tillhöra Ryssland, OM svensk krigsmakt använde artilleri för att urskiljningslöst massakrera civila i Visby och den svenska regeringen i omgångar bedrivit etnisk rensning i området. Bortsett från det är det i dagsläget inget som talar för att Ryssland tänker annektera Goland.

Knute sa...

Jag tar bort länken för att koncentrera diskussionen till Gotland.

På tal om källhänvisningar har jag ingen direkt länk till Gotlands Allehanda där jag läste om att ryska miljoner upprustar Slite hamn och att rysk civilklädd militär personal befinner sig där. Återkommer när jag kollat upp det.

Knute sa...

Kontrakt mellan Gotlands kommun och Nord Stream AG om utveckling, finansiering och användning av Slite hamn.

http://www.gotland.se/imcms/36368

Ryssarna kräver total säkerhetskontroll över ledningen och tänker sätta upp en säkerhetszon runt den.

Gasledningen är lika mycket ett militärt projekt som ett kommersiellt.

Anonym sa...

Brynte, vad är det för fel på dej? Inget av det du påstår är sant. Har du helt köpt den ryska statspropagandan eller är det det klassiska Amerikahatet som talar? Det är sant så till vida att Rysslands ledning använt samma argument som Hitler gjorde under 1930-talet och handlat därefter men det är också det enda.
Minns Rysslands hetskampanj mot Estland förra våren så inser man att Gotland mycket väl kan hamna i farozonen om Ryssland ser sina intressen hotade. Min tilltro till Bo Pellnäs är mycket större än till en näthaverist som sprider osanningar.
Sigge

Anonym sa...

Brynte har helt rätt i det han skriver/säger. Dessutom behöver inte Ryssland Sveriges tillstånd för att bygga ledningen, den ska gå på internationellt vatten!

Knute sa...

Sverige måste skicka trupp och krigsfartyg till Gotland. En så strategisk ö måste ha ett försvar, annars blir ryssarna tvungna att ställa upp. Det senare vore ju en bra lösning för den svenska staten som skulle spara pengar.

Skicka en kommentar