söndag 3 februari 2008

En kortvarig glädje?

Europa behöver ryssars och arabers gas och olja men för den skull behöver vi inte vara så undfallande. Vore det inte dags för EU att ta itu med Putin innan han med hjälp av sin gasledning förvandlat Östersjön till ett ryskt innanhav? Europa behöver en energisäkerhetspolitik.

Nu när Estland, Lettland, Litauen och Polen är med i EU och Schengen och slipper passkontroller, varför ska ryssarna få störa Östersjöidyllen med sin ringlande orm på havsbotten? Med krigsfartyg och u-båtar som ska övervaka den, vilken dårskap! Trots allt högtidligt prat visar det att i EU har små länder inte mycket att säga till om.

När gasledningen är färdig kan ryssarna stänga av gaskranen för dem, och därigenom idka utpressning för att få in dem i sin maktsfär igen. Serbien är ett varnande exempel som är mer attraherat av en gemenskap med Vladimir Putin och Gazprom än med EU.

Läs mer: Sverige i orkanens öga

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är visserligen anti-EU, men om EU och Europa är så bra, släpp då in Ryssland i EU.

Sedan, när vi glömt alla gamla bittra strider, kan vi upplösa EU och leva i frihet.

EU kanske är i bästa fall en övergångslösning som hjälper alla att glömma gamla meningslösa fejder.

Unknown sa...

Din varning för den nya 'Molotov-Ribbentrop-pakten' i form av gasledningen i Östersjön är rätt och dessvärre legitim. Men den skulle väl byggas oavsett EU och Schengen och samarbete över gränser kommer just att bidra till att folk, och därmed förr eller senare politikerna, slutar tänka i termer av NATIONELLA intressen.

Skicka en kommentar