måndag 18 februari 2008

Hederskulturens ideologiNär man talar om invandring från länder utanför Europa finns det anledning att skilja mellan muslimer och icke-muslimer. De senare brukar överge sin klan- och hederskultur efter ett par generationer, men det sker inte med muslimerna som hålls i strama tyglar av sin religion

Okunskapen om islam gör att många judar och kristna tror att invandrare från muslimska länder har samma syn på heder och skam som de själva. Men judar som kom från Ryssland lämnade snabbt sin hederskultur. Kristna assyrier från Mellanöstern likaså. Jag har träffat assyrier som varit lyckligt medvetna om att deras kristna religion inte lägger några hinder i vägen för att de skulle anpassa sig och bli svenskar.

Problemet är värre för muslimer. Islam är hederskulturens ideologi, eller om man så vill, tribalismens ideologi. Så länge det är tabu att diskutera hur islam sanktionerar och legitimerar hedersvåld går det inte att lösa problemet.

Två orsaker finns till att det är tabu att kritisera islam: Den ena är en rädsla för att bli anklagad för rasism. Den andra en rädsla för islamisternas vrede. Fruktan har alltid varit islams främsta vapen.

Hederskulturen kommer direkt från islam >>

8 kommentarer:

Anonym sa...

När man talar om invandring från länder utanför Europa finns det anledning att skilja mellan muslimer och icke-muslimer. De senare brukar överge sin klan- och hederskultur efter ett par generationer, men det sker inte med muslimerna som hålls i strama tyglar av sin religion

Vart finns den faktan att "Kristna assyrier från Mellanöstern lämnade hederskulturen? Av min erfarenhet är det många kristna och då en del assyriska flickor som fortfarande kan beskrivas som "medlemmar" i en hederskultur.

Hur kan man säga att islam är hederskulturens ideologi? Islam legitimerar inte hedersvåld och absolut inte hedersmord, den som påstår detta kan inte se skillnad på religion och kultur!

From Sweden with Grief sa...

Jag funderar över om islam överhuvudtaget har begreppet meditation i sin religion. Jag har aldrig hört uttrycket muslimsk meditation, men det kan bero på andra orsaker än att det inte finns inom islam.
Som jag ser islam är den alltid aktiv, agerande och stillheten och det inre lugnet ser man inte mycket av, och hör heller inte mycket om.
Vet någon något om det?

Knute sa...

För att få stopp på heders- och klankulturen gäller det först och främst att upphöra med kusingiften. Det borde inte vara svårt när man lever i samhälle som det svenska där det inte är lika viktigt att hålla kvar egendomen i släkten, i synnerhet om den mest bara består av en hyreslägenhet och socialbidrag. Även om man har en affärsverksamhet gör det svenska skattesystemet att släkten får mindre betydelse. Samhällssystemet passar inte ihop med klankultur.

I ett radioprogram sade Assad Aziz: Varför knyter man det inte till islam? För hedersmorden kommer ifrån islam, inte från någon kurd, arab eller perser. För Muhammed har sagt att den kvinna som blir otrogen ska stenas, eller så ska man stänga in henne så att hon ångrar sig.

Lyssna på programmet här

Knute sa...

Meditation i islam = underkastelse

Sura 2:19-20.
Lo! The religion before Allâh is surrender (Islâm)... if they surrender, then will they truly be rightly guided in prayer.

Sura 23: 77
O, Ye who believe, completely efface your selves in self-surrender when worshiping your Lord, and do good that happily you may prosper.

Knute sa...

Ultrav:s kommentar försvann av någon anledning men så här skrev hon:

Ska fundera vidare, det liknar till viss del den kristna önskan om vägledning från Gud och det viktiga att vara troende och verkligen försöka göra gott, vara en förebild för andra. Men det saknas i Koranen, som du berättat innan, viktiga delar som gör en kristen "underkastelse" eller hängivenhet inför Gud mer begriplig, mer kärleksfull och mer lätt att verkligen genomföra i vardagen.

Knute sa...

"Underkastelse" låter så otrevligt och kan missbrukas av religiösa och politiska ledare.

För mig är ordet "beroende" ett bättre sätt att beskriva religion på. Att man upplever hur beroende man är av allting, av luften man andas, av människorna omkring en. Att man bara kan vara medveten om fem till sju saker samtidigt medan universum är så stort.

Joern sa...

Det er meget vigtigt at øve sig væk fra det abstrakte sprog, der hersker, fordi de netop tog magten via sproget - de nordiske forrædere:

To somaliere blev af dommeren spurgt, om de ville have slået en gammel kone på 89 år ned og brækket hendes hofte samt stjålet hendes taske - som de gjorde ved en dansker i Nordborggade, Århus, Danmark fornylig - hvis det havde været deres bedstemoder. Nej, svarede de. Hvor gjorde I det så mod denne gamle kone, spurgte dommeren? Hun spiser svinekød, var svaret.

Integration er noget vrøvl: De er kommet til et land, hvor de ikke kan være. Længere er den ikke.

Vi venter på, at ordet ‘dialog’ fjernes fra den danske ordbog, og at ordet ‘integration’ fremkalder de samme træk i mundvigene som ordet ‘kulturberigelse’ kom til efter de første ca. 15 år.

Sonia
http://Danmark.Wordpress.com

Anonym sa...

Det er uhyre vigtigt at komme væk fra landsforrædernes nysprog. Med det tog de magten.

Helt konkret:

To somaliere blev af dommeren spurgt, om de ville have slået en gammel kone på 89 år ned og brækket hendes hofte samt stjålet hendes taske - som de gjorde ved en dansker i Nordborggade, Århus fornylig - hvis det havde været deres bedstemoder. Nej, svarede de. Hvor gjorde I det så mod denne gamle kone, spurgte dommeren? Hun spiser svinekød, var svaret.

Integration er noget vrøvl: De er kommet til et land, hvor de ikke kan være. Længere er den ikke.

Vi venter på, at ordet ‘dialog’ fjernes fra den danske ordbog, og at ordet ‘integration’ fremkalder de samme træk i mundvigene som ordet ‘kulturberigelse’ kom til efter de første ca. 15 år.

Sonia

Skicka en kommentar