torsdag 23 september 2010

Valobservatörer hade behövts

Dansk Folkepartis ledamot i EU-parlamentet, Morten Messerschmidt, ville att EU skulle skicka observatörer till Sverige för att observera årets riksdagsval. Tyvärr blev det inte så.

Messerschmidt anser att Sverige faktiskt inte har hemliga val. Det motiverar han med att svenskarna inte har en gemensam valsedel med alla partier på. Istället har man en valsedel för varje parti, som den enskilde väljaren ska ta upp till allmän beskådan.

Å ena sidan innebär det att väljare som röstar på vissa partier kommer att tveka att ta deras valsedel av rädsla för reaktioner från valförrättare och åskådare.

Å andra sidan påpekar han att flera partier har varit utsatta för valfusk, genom att deras valsedlar har kastats bort av valfunktionärer från andra partier.


"Valförrättare är faktiskt från de andra partierna, och om man ser på det hat som Sverigedemokraterna utsätts för, så kommer de andra parterna snabbt kunna enas om att ställa till besvär för dem."

- - -

På vissa håll hade man vid årets val till och med särskilda "valsedelsövervakare" vars uppgift var att se till att valsedlarna låg på plats, och som stod som hökar och gjorde sura miner om någon dristade sig att ta en valsedel märkt Sverigedemokraterna!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Anonym 1) (ok?)

Kan meddela att flertalet av Sverigedemokraternas valsedlar stod näst längst fram i en av raderna och inte långt bakom i resten. Stad i norr.

Anonym sa...

Valförrättare är inte politiskt tillsatta, och får inte stå med på någon partilista.

Påståendet att väljaren ska ta upp en valsedel till allmän beskådan och att valet därför inte är hemligt förstår jag inte. Har Messerschmidt sett hur ett val i Sverige går till? Om inte kan det förklara missuppfattningen.

Johnny Rickenbacker sa...

Du är alltså missnöjd över att det fanns så kallade "valsedelsövervakare", tidigare har ju sverigedemokrater utsatts för att det kommit folk och kastat bort deras valsedlar?

Se'n är det förstås ett idiotiskt påstående att vi inte har hemliga val. Vill man inte skylta med sin röst, kan man ta valsedlar för varje parti.
Eller så kan man beställa valsedlar på förhand.
Eller så kan man ta en blank valsedel och t ex skriva "Sverigedemokraterna", om man nu skulle vilja det.

För övrigt verkar det vara en välspridd missuppfattning i Danmark, har hört påståendet flera gånger nu. Men det är ju lite si och så med danskarna också, de verkar lida rätt grava problem av fördomar.

Knute sa...

Rickenbacker, ditt sista generaliserande påstående om fördomar återfaller på dig själv.

Det svenska systemet med lösa valsedlar är inte bra. En enda valsedel i A4-format med alla partier och kandidater vore bättre.

Naivtive sa...

Det kan ju inte var svårt att efter att ha kryssat för sitt parti på och samma valsedel också skriver i sitt val av person. Men i all respekt för val, lokaler och pappersvalsedlar i massor så varför inte välja via Internet?

Skicka en kommentar