söndag 13 juni 2010

Miljonär-maoisterna

"Guillou och Mankell är bra berättare, men så långt ute politiskt att det börjar smitta av sig på deras böcker. Vid en viss tidpunkt frestas man som bokälskare att ge upp att bedöma författare politiskt. Eftersom det finns för många bra som är idioter politiskt sett. Som Jan Guillou och Henning Mankell.

Mankell är glödande maoist och anhängare av Mugabe, som har kört Zimbabwe i botten. I den nyligen visade TV-serien Talismanen har manusförfattarna Guillou och Mankell skrivit in sig själva i handlingen, där de uppträder som sig själva, och i en längre krog-scen förklarar Mankell för en ivrigt nickande Guillou, vilken präktig kille Mugabe är, och vilken orättvis hets som han är utsatt för från västerländsk press. I en av sina sista romaner, Kinesen, beklagar Mankell att Kina har svikit Maos ideal om solidaritet och annat bra och beträtt kapitalismens väg.

Man skulle kunna tro att det trots allt borde stöta recensenterna för bröstet, men de tar det förbluffande lugnt. Nog utifrån den ovanstående idén om att det inte bör läggas goda författare till last att de är politiska idioter."

Av Bo Bjørnvig, via Snaphanen

En kommentar: "Skamligt att dessa skandinaviska kommunistidioter och deras litterära struntprat fortsätter att marknadsföras, inte bara på hemmaplan, men över stora delar av världen.

Mankell, Guillou och (post mortem) Stieg Larsson skulle tillsammans med Hanne Vibeke Holst och förra århundradets danska topidiotlitteraturfabrikant K. Rifbjerg skickas på sex månaders pengalös, namnlös arbetsvistelse i Zimbabwe eller Nordkorea."


Den så kallade nödhjälpskonvojen som Henning Mankell deltog i:

2 kommentarer:

Knute sa...

Mankell skriver inte särskilt bra. Han skriver inte ens själv om den här Wallander-figuren som han har uppfunnit, utan det gör andra åt honom. Däremot kammar han in pengarna.

Anonym sa...

För Mankell själv gäller (förstås) inte socialismen. Han äger sedan tidigare en helt egen, mycket privat ö i Östergötlands skärgård, och har nyligen förvärvat grannön (så att han skall slippa besvärande grannar).

Skicka en kommentar