måndag 7 juni 2010

Den moderne antisemitenEtt vanligt sätt att vända bort blicken från den moderna antisemitismen är att fokusera på det man förskönande kallar "högerextremistiska" miljöer, med andra ord bland skinheads och nynazister.

Den tyske journalisten och författaren Henryk Broder anser dock att problemet ligger någon annanstans - förklätt som "anti-zionism" i den akademiska och politiska miljön:

"Den moderne antisemiten tycker att vanlig antisemitism är skamlig. Han har emellertid inga problem att omfamna anti-sionismen och är tacksam för möjligheten att uttrycka sin förbittring i en politiskt korrekt form. För antisionism är ett slags förbittring precis som klassisk antisemitism.

Anti-sionististerna har samma inställning till Israel som antisemiterna har till judar. Han är inte besvärad av vad Israel gör eller inte gör, utan snarare av det faktum att Israel existerar. Det är därför som han deltar så passionerat i debatter om lösningen på den palestinska frågan - som mycket väl skulle kunna innebära en slutlig lösning för Israel.

Å andra sidan är han likgiltig för villkoren i Darfur och Zimbabwe eller Kongo eller Kambodja, eftersom det inte finns några judar inblandade på dessa platser. Fråga talesmannen för Vänsterpartiet, till exempel, hur många uttalanden han har utfärdat om "Palestina" och hur många om Tibet.

Antisemitism och antisionism är två sidor av samma mynt. Om antisemiten var övertygad om att det inte är han själv, antisemiten, som är skyldig till antisemitism, utan snarare juden själv som bär skulden, så är även anti-sionisten övertygad om att Israel är ansvarig inte bara för palestiniernas lidanden, utan också för de umbäranden det själv lider.

Den moderna antisemiten visar respekt för judar som varit döda i 60 år, men känner motvilja mot levande judar som vidtar försiktighetsåtgärder för att skydda sig. Han ropar "Se upp nu börjar det!" när en handfull helg-nazister demonstrerar i Cottbus, men söker rättfärdiga den nuvarande iranske presidenten och försvarar Tysklands fortsatta affärer med Iran.

Om jag i all anspråkslöshet får komma med ett förslag: Lämna den gamla antisemitismen till arkeologer och antikvarier och historiker. Ägna er uppmärksamhet åt den moderna antisemitismen som är förklädd till antisionism och åt dess företrädare. Ni hittar några av de sistnämnda i era egna led."Min kommentar: Naturligtvis ska man göra en tydlig skillnad mellan staten Israel och de judar som bor till exempel i Sverige. Problemet är bara att många av islams anhängare är oförmögna att se skillnad. Koranen uppmanar till mord på judar.

Även islamisternas medlöpare i väst är på hugget. En filosofiprofessor i Stockholm tycker att världens judar är skyldiga att fördöma den israeliska attacken på Ship to Gaza; samma sak säger kommunbossen i Malmö. Vänsterpartiets ledare bär gärna Palestinahalsduk och kallar Israel för satans mördare. Moderna antisemiter helt klart.

Det överhängande bekymret är de israeliska judarnas överlevnad. Likheterna är påfallande mellan hat mot judar i allmänhet och Israel i synnerhet...

Innan hörde man ytterst sällan talas om antisemitism i Sverige

18 kommentarer:

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Naturligtvis är det aldrig några problem med de som ser judehatare när det man kritiserar är staten Israels agerande? ;)

Anonym sa...

"Koranen uppmanar till mord på judar" -Säg mig, vilka folkgrupper är listade för avrättning i gamla testamentet? Du kan inte förena idén att alla judar ska behandlas som individer och samtidigt säga att alla muslimer blint följer koranen.

Mats Linmoe

Kalle sa...

Ja när det blir hett om öronen måste ni ju försvara er med näbbar och klor och snabbt ringa i "antisemitesm"-klockan.

Detta istället för att diskutera händelserna kring ship-to-gaza, eller ockupationen av Gaza. Det är ju enklast så, att skylla på antisemitism.

Men islamofobi går ju däremot finfint. Att köra en blogg och med alla medel smutsa ner islam är helt OK. Där har vi ju yttrandefriheten att tillgå helt plötsligt.

"Koranen uppmanar till mord på judar". Nej, jag är ganska säker på att du inte läst koranen, så jag kan ju meddela dig att inte står så. Det står tvärtom att "bokens folk" (kristna, judar), skall respekteras eftersom de tror på samma gud.

Niklas sa...

"Koranen uppmanar till mord på judar."

Har du en källa till det? Du länkar till många tidningsartiklar men inte till någon som beskriver var i (eller hur) koranen uppmanar till judemord. Jag har inte läst koranen själv så jag kan inte säga om det är sant eller falskt men skulle bra gärna vilja veta.

Anonym sa...

Det är sorgligt att se så många judehatare idag. Man förstår det under andra världskriget när de utrotade judarna, men idag?! Det är äckligt att se folk gömma sig bakom "jag är inte antisemit, men jag emot sionism". Om man är emot sionism så är man emot Israel. Israel=Sionism. De är oupplösligt förenade och kan inte skiljas åt.

Israel har aldrig velat ha krig, de har hela tiden blivit attackerade. De attackeras än idag utav tusentals raketer. Sedan 2001 har 9000 raketer skjutits in i Israel! Det är SJUKT att omvärlden accepterar det! Israel måste stoppa raketerna, utan dröjsmål.

Om bara omvärlden kunde inse att Israel vill ha fred. När man försöker bryta blockaden mot terroristiska och aggressiva Hamas så får man faktiskt skylla sig själva. Den som ger sig in i leken, får leken tåla. Israel får aldrig falla, och ska, måste försvaras till sista man. Omvärlden är emot Israel, men Israel kan bita ifrån. Det ska omvärlden bli varse. Om Israel biter ifrån sig tillräckligt ofta så får Israel vara ifred, vilket Israel vill.

Och man ska inte tro alla propagandalögner som araberna sprider. Muslimerna är farliga och bör spärras in. Alla muslimer är emot Israel och Israels fiender.

Anonym sa...

Det finns ingen anledning för svenskar att överhuvudtaget blanda sig i dom här konflikterna.

SD får nog börja ta till sig av det här, annars fortsätter medlemsflykten till ND. SD bör tala klarspråk, är det alltså okej med massinvandring från semitiska kulturer, bara dom inte är muslimer?

Anonym sa...

Ursäkta men vad är det du är ute efter? Att legitimera antisemitism? Om *varje* form av kritik mot Israel ska stämplas som antisemitism, så kommer ingen längre ta allvarligt på hat mot judar. Genom ditt vidgande av begreppet "antisemitism" så legitimeras det. Men det är kanske det du vill?

Knute sa...

Till den senaste anonymen: jag tyckte jag skrev precis tvärtom.

Knute sa...

Denna hadith har citerats otaliga gånger, och det har blivit en del av Hamas stadgar:

Muhammed sade:

"Domedagen kommer inte förrän muslimer dödar judarna, när juden kommer att gömma sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden ska säga o muslimer, o Abdullah, det finns en jude bakom mig, kom och döda honom."

http://en.wikipedia.org/wiki/Islam_and_antisemitism

Pinjata sa...

Anonym 10.17: "Sedan 2001 har 9000 raketer skjutits in i Israel! Det är SJUKT att omvärlden accepterar det! Israel måste stoppa raketerna, utan dröjsmål."

Under tre månader 2006 släppte Israel nära fem miljoner bomber/granater över Libanon. En majoritet av dessa i slutskedet och då mot civila hem.

Under det senaste Gaza-kriget sköt Israel gissningsvis in runt en miljon bomber/granater över Gaza. Dessutom använde man vit fosfor som av alla länder utan Israel och USA klassas som illegala.

Hamas och Hezbollahs raketer är terrorism men man kan inte få slut på terrorn genom att själv sänka sig till samma låga nivå som terroristerna.

Tony sa...

Pinjata, "Under tre månader 2006 släppte Israel nära fem miljoner bomber/granater över Libanon. En majoritet av dessa i slutskedet och då mot civila hem.

Under det senaste Gaza-kriget sköt Israel gissningsvis in runt en miljon bomber/granater över Gaza. Dessutom använde man vit fosfor som av alla länder utan Israel och USA klassas som illegala."

Vart får du dessa siffror från? Det låter helt orimligt. Om det var en majoritet av bomberna som träffade civila hem så skulle inte Libanon vara på fötter än idag. Man bygger inte upp närmare 5 miljoner hem på så liten stund. Det låter inte rimligt och att Israel skulle sikta majoriteten av "5 miljoner bomber" på civlia hem är rent nonsens.

Skulle det ha varit så många bomber mot Gaza så måste jag berömma IDF för att ha lyckats så bra med att skona civila offer.

Nej, det är inte att sänka sig till terrorister att försvara sitt land från angrepp mot civila, det är en plikt.

Knute sa...

Hvor er nøden i Gaza?

Og den første kvinde, vi interviewer på markedet bekræfter dette mærkværdige, selvmodsigende, negative udsyn:

”Vi har intet”, sagde hun. Vi mangler alt! Fødevarer, drikkevarer… alt!”

Det forstyrrede hende overhovedet ikke det mindste, at hun stod mellem bjerge af grøntsager, frugt, æg, fjerkræ og fisk, mens hun slog sin dommedagsprofeti fast.

http://www.steffen-jensen.dk/dan/blogartikler/134--mere-mangel-pa-arbejde-end-pa-mad/

Knute sa...

"Man kan givetvis kritisera staten Israel utan att vara antisemit.

Tyvärr är det väldigt många nyttiga idioter som går antisemiternas ärenden då de kritiserar Israel. Kritisera Hamas för omväxlings skull, it takes two to tango som bekant."

http://everykindapeople.blogspot.com/2010/06/antisemitism-forkladd-som-fredsprotest.html#comments

Ann-Marie sa...

http://blog.camera.org/archives/2010/05/gaza_opens_olympic_size_swimmi.html
http://israelseen.com/2010/05/27/free-gaza-fancy-restaurants-olympic-size-swim-pools-what-the-media-won’t-report-about-gaza/
Intressant läsning… vad som se’n är propaganda/lögn får någon annan utreda…..

Anonym sa...

Varför finns det så många idioter som fortfarande tror att Gaza är ockuperat?

Knute sa...

Lidandet under andra världskriget lärde folket i Europa medkänsla, medan i Sverige tänker de fortfarandet som de gjorde före kriget, bortskämda och överlägsna.

http://everykindapeople.blogspot.com/2010/06/antisemitism-forkladd-som-fredsprotest.html

Knute sa...

Judar måste fly från Holland år 2011. Antisemitism är det perfekta prismat för att förstå multikulturalismens misslyckande.

http://blog.tv2.dk/literally/entry394386.html

Anonym sa...

"Koranen uppmanar till mord på judar" -Säg mig, vilka folkgrupper är listade för avrättning i gamla testamentet? Du kan inte förena idén att alla judar ska behandlas som individer och samtidigt säga att alla muslimer blint följer koranen."

Det är bara det att den judiska traditionen uppmuntrar till ständig omtolkning och tillämpning av det gamla testamentet, medan den Muslimska traditionen i stor utsträckning betonar bokstavstro.

Skicka en kommentar