lördag 19 januari 2008

Varningshäkten kommer att bli vardagsmat

En sak är att förbjuda försäljning av fyrverkerier, en annan är att komma åt orsakerna till raketattackerna, stenkastandet, gravskändningarna och skolbränderna. Sydsvenskan

Vad kan man göra åt det? Vilka gör sådant här? Den som tänder eld på en skola gillar nog inte att gå i skolan. Alltså är mordbrännarna förmodligen pojkar som inte lyckats med sina studier. En kvalificerad gissning är att de inte har några kompisar som kan säga ifrån, utan bara träffar likasinnade med likartade asociala värderingar. Det värsta är att dessa ungdomar ofta uppfostrats till att hata det svenska samhället.

Straffen är för låga för att avskräcka dem från brottets bana. De släpps lika fort som de blir tagna. Lagstiftningen har inte hängt med samhällsutvecklingen.

I Tyskland kan unga kriminella hamna i så kallade varningshäkten, i stället för att släppas ut på gatan med villkorliga straff. Förbundskansler Angela Merkel säger, "Det krävs en hel palett av åtgärder. Hårdare straff är bara en." DN

Kan man föreställa sig Reinfeldt eller Sahlin tala om varningshäkten och hårdare straff?

Tillväxten av kriminella ungdomsgäng gör att brottssyndikaten lätt kan rekrytera medlemmar.

Justitieministern säger att myndigheterna ska försöka göra något åt den organiserade brottsligheten. Kommer de att lyckas?

Det finns ett par saker som lägger hinder i vägen, förutom tillgången på villiga rekryter: Brottslingar kommer alldeles för lätt in i Sverige. Många har förfalskade identitetshandlingar, eller inga alls. De blir inte utvisade efter avtjänade straff.

Ungdomsgängens repertoar >>