torsdag 17 januari 2008

Raketer förstörde fredsprocessen

En rättvis lösning är nödvändig för verklig fred i den israelisk-palestinska konflikten, skriver Sarah Helaoui i HD.

Är det inte tvärtom så att palestina-arabernas kamp för en "rättvis" fred gör en "verklig" fred omöjlig? Lägger de däremot ner vapnen blir det fred. Medan om israelerna lägger ner vapnen blir det krig. Ja det blir värre än så, de blir utplånade i Holocaust II.

Så länge den palestinska "regeringen" inte erkänner staten Israels rätt att existera kommer inte israelerna våga lämna Västbanken. En ond cirkel eftersom palestinierna inte kan få en fungerande stat förrän ockupationen upphör. Vilken låsning.

Alternativet som det ser ut just nu är en suverän palestinsk stat regerad av en terroristorganisation. Det är vad EU och FN vill ha, tack ska du ha, det är inget bra.

Även Bush, han vill se en palestinsk ministat upprättas på Gaza och delar av Västbanken innan han avgår som president om ett år. Nya raketramper åt Hamas.

På Västbanken bor 267 000 judar. Efter 40 år, är det någon mening med att fortfarande kalla dem bosättare? Marken de bor på har de antingen köpt, eller så tillhör den staten, som tidigare var Jordanien, som dock har avsagt sig sina anspråk. I en framtida demokratisk palestinsk stat borde judarna bo kvar. Det bor ju araber i Israel, varför inte judar i Palestina?

När Israel tvingade 8000 bosättare att flytta från Gaza tyckte de flesta att det var acceptabelt. Men sedan visade det sig att flytten knappast gjorde Gaza fredligare. Den enda formen av regim palestinierna för närvarande är kapabla till verkar vara en jihadistisk diktatur.

Gaza är som ett fängelse. Men det är Gazanerna själva som skapat fängelset. De har slagit sönder många av de växthus judarna lämnade där. Det fanns en ekonomiskt lönande industriby på gränsen till Israel, där både araber och judar arbetade och tjänade bra. Den slog de sönder. länk

Sedan Hamas tog fullständig kontroll över Gazaremsan i mitten av juni förra året har tusentals raketer och granater skjutits mot Israel. Bara de senaste två dagarna har militanta grupper avfyrat nästan 100 raketer mot israeliska mål. Israel har gått till motoffensiv. DN
SvD


Det drar ihop sig. De islamiska ledarna hade nyligen möte i Saudiarabien. Även Irans president Ahmadinejad var med. Israelerna menar att Iran kan skaffa sig en atombomb före 2010. Den israeliska statens existens är faktiskt hotad.

Raketer från Gaza >>