söndag 13 januari 2008

Ungdomsgäng med asociala värderingar

Både Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad skriver idag om ungdomsvåldet. "Vems långa arm, om inte lagens" och "Tyvärr finns inga enkla lösningar" heter artiklarna. Även DN och SvD.

Fler och bättre poliser behövs i högsta grad men lindrar bara symptomen. Förresten, när jag tänker efter är det inte "bara symptom". Bristen på poliser är faktiskt en av orsakerna till buset. Detta plus att domstolarna dömer allt för milda straff, så busarna strax är ute på gatan igen. De som sparkade ihjäl en pojke på Kungsholmen släpptes efter rättegången och vad hände - efter ett par dar anhölls de igen misstänkta för en ny misshandel. HD, Dagen, SvD

Det sker en massa hemskheter både i Malmö och Helsingborg men det är lite känsligt, i stället hämtar artikeln i HD sina exempel från Tyskland. Där har situationen blivit så explosiv att media börjat tala klarspråk om vilka individer och grupper som ligger bakom våldet.

Men om vi stannar kvar på hemmaplan: På senaste tiden har vi råkat ut för skolbränder, stenkastning, raketattacker, och gravskändning. Vilka gör sånt här?

Ungdomsgäng med asociala värderingar, utan skötsamma kompisar som skulle kunna påverka dem eller tjalla för myndigheterna. Hjältar i varandras ögon, som krigar mot ett samhälle de uppfostrats att hata.

Skolor är förhatliga för dessa pojkar därför att de inte lyckats med sina studier. Den vägen att få respekt är stängd, inbillar de sig.

Så tyvärr blir vi tvungna att be om fler poliser och fler övervakningskameror. Frågan är om inte medborgarna ska ha lov att beväpna sig också? Busarna har ju knivar och skjutvapen.

Men som sagt, detta är bara symptomlindring.


LÄS VIDARE >>