onsdag 16 januari 2008

Stoppat bidrag till tidskrift är inte censur

Bild: Figur från Melanesien, varifrån tidskriften "Mana" hämtat sitt namn.

* * *
Nu funderar Statens kulturråd på att sluta ge pengar till en suspekt tidskrift, och det blir förstås högljudda protester. Men det är våra egna intjänade pengar som vi betalat in i skatt som går till den där tidningen, pengar som den använder till att sprida antisemitisk propaganda och judehat. Ord som antidemokratisk och rasistisk har också nämnts.

Den försåtliga glidningen mellan Israelkritik och antisemitism är mycket vanlig i vänsterflygeln. Ett exempel ur Expressens ledare 2006-02-08: "Problemet med Jan Guillous omdömen om vad som är rasism är hans dubbla agendor... rapporterna om ökande attentat mot judiska personer och egendom är bara ett listigt sätt att bortförklara israelisk ockupationspolitik..."

* * *
Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, FSK, känner sig självklart hotade, deras medlemmar existens hänger på statsbidrag. Men de borde tänka sig för, de kanske själva dras med i fallet.

En reflektion man osökt gör, varför känner de sig så kränkta och arga? Yttrandefriheten och tryckfriheten finns ju kvar, även utan statsbidrag.

Det är följaktligen inte censur, som Gunnar Bergdahl i HD antyder. Vänstermobiliseringen är i full gång. På DN Kultur skriver en av Manas redaktörer och kritiserar beslutet om slopat presstöd. Semesterresan är i väl i fara.

Mana, som ägs av Iransk-Svenska Solidaritetsförbundet ISS, har varit i blåsväder tidigare. Kvinnliga medarbetare har lämnat redaktionen i protest mot att de utsatts för kvinnoförakt, vilket dock inte hindrat att nya kommit till. Mixen av "antirasistisk rasism" har tydligen stor tilldragningskraft.

Bidrag är ingen mänsklig rättighet, fast de kränktas kör vill förleda en att tro det. Det är Mana som har bevisbördan, eftersom det är våra skattepengar. Det finns ingen anledning för statens kulturråd att stödja något som inte är bra.

Kan redaktionen på Mana bevisa att tidsskriften INTE är rasistisk osv som den blivit anklagad för? Det går inte. Bara ett av otaliga exempel: judar har beskrivits i termer som "Shylock lånehajen" och en överlevande från Förintelsen har kallats för "betala-medan-du-gråter-holocaust-snyftaren" (Mana 29/1 2003).
Axess

Bidragsberoendet inom kultursektorn är vansinnigt. Sådana där tidsskrifter gör sig helt beroende av vilka politiska vindar som blåser. Kan man inte försörja sig genom att prestera något som folk vill köpa är ens verksamhet en hobby. Sydsvenskan

De sju socialdemokratiska partiernas målsättning är att att maximera sina röster i riksdagsvalen genom ett tilltagande bidragsberoende. Men det måste finnas gränser för inställsamheten.

LÄS VIDARE >>