fredag 11 januari 2008

Miljoner människor har lärt sig en bok utantill

Inom Europaunionen får man ju flytta och arbeta fritt, men tydligen räcker inte arbetskraften till. Nu har regeringen bestämt att det nu är fritt fram även för utomeruropeisk arbetskraft. Sydsvenskan I, II

De två senaste åren har det kommit 200 000 människor till Sverige, de flesta som flyktingar. Ändå vill företagen ha arbetskraftsinvandring. Hur går det ihop?

Problemet för de arbetslösa invandrarna, och de är många, är att de inte är kvalificerade för den svenska arbetsmarknaden. Det är brist på ingenjörer och IT-folk. Men invandrarna från arabvärlden har oftast sysslat med jordbruk eller småhantverk. Att jobba inom vården är inte heller så lätt, oftast behövs både gymnasium och högskolestudier. Kultur och religion kan också krångla till det, inte minst inom vården där män och kvinnor måste kunna umgås otvunget.

"Att komma till Eskilstuna från Irak, Afghanistan eller Somalia kan liknas vid att komma från medeltiden. Det anser flera av de tjänsteman i Eskilstuna som arbetat fram en larmrapport till kommunens skolpolitiker. I rapporten beskrivs de nyanlända eleverna bland annat som att de skulle ligga tusen år efter sina svenska klasskamrater i utvecklingen."
Sydsvenskan, SvD

Integrationens A & O är alltså invandringens storlek & ursprung.

"I Kina galopperar den postkommunistiska kapitalismen. Indien förfogar över ett gångbart världsspråk — engelska. I Sydkorea skapades 16 000 patent under åren 1980-2000.

Men i en väsentlig del av världen råder stiltje. För när använde du en i arabvärlden konstruerad mobiltelefon eller dator senast? Under de senaste 20 åren anmäldes här endast 370 patent..."
HD
.

Jag tror att förklaringen är religionen. Det är en stor merit att kunna Koranen utantill. Men inte behöver man lära sig en bok utantill, det finns mycket annat som är viktigare, till exempel vetenskap. Att folk memorerade på det där sättet förr i tiden berodde ju mest på att man inte kunde trycka böckerna i massupplagor.

Biter såna argument? Inte på alla, inte när man får svaret:

"Det är över miljoner muslimer idag, som kan memorera hela Koranen. Denna ambition ligger hos varje Muslim. Inte några, utan varje. Hur många Kristna har du mött i ditt liv som har memorerat hela Bibeln? Ingen."

LÄS VIDARE >>