måndag 10 september 2012

Helt skilda teorier om motivet

I Frankrike har fyra personer mördats, skjutna i huvudet på nära håll. Tre av dem hade arabiskt ursprung, varav en var svensk medborgare. Franska polisen har flera teorier: dådet kan ha utförts av yrkesmördare med koppling till vapenindustrin i Mellanöstern. En annan teori är att det var ett familjedrama, kanske ett beställt hedersmord. En tredje att det var ett terrordåd utförd av en psykopatisk mördare, driven av rashat eller religiöst hat.

Tidigare i år gick salafisten Mohamed Merah amok i tre separata mordattacker i staden Toulouse. Merah sköt ihjäl sju personer på nära håll, däribland två små barn, en rabbin och två franska fallskärmsjägare, innan polisen tog livet av honom i hans lägenhet.

Hur många Mohamed Merah finns det i Europa? I Tyskland försöker salafister ersätta de nationella lagarna med sharialagar. Enligt det tyska författningsskyddet har salafismen en stark koppling till terrorism.

I Bulgarien är salafister på väg att bli en permanent subversiv grupp, skriver Jihad i Malmö: "Terrordådet i Burgas, då jihadister mördade fem israeliska turister, vill många spåra till landets salafister. Dådet är ännu inte löst, utan den s k 'svenska kopplingen' till Mehdi Ghezali tycks fortfarande utredas..."

I Syrien beundras Mohammed Merah av jihadisterna, berättar en fransk läkare som hade många muslimer från Frankrike bland sina patienter i den krigsdrabbade syriska staden Aleppo.

Även Japan börjar få problem med Herrefolket:

. . Läs mer: Kulturberikningen sprider sig