torsdag 1 december 2011

Att bli gammal - ska vi tvinga dem att fortsätta?

Skal vi tvinge dem til at fortsætte? (Svensk version här >>)

De svenske massemedier råber gevalt angående selvmordsstatistikken for gamle mænd og i vor psykiatriforgudede tid taler man straks om ”psykisk ohälsa”.

Og fy da da! "Psykisk ohälsa" eller om man vil: "fel åsikt", det kan vi ikke ha´! Men der er mange forskellige syn på selvmord. En del af dem har en indoktrineret religiøs eller anden ideologisk baggrund.

Da det her drejer sig om gamle, kan man måske få den tanke, at selvmord er en naturlig reaktion på vor vidt fremskredne tekniske udvikling, der kan holde menneskekroppen i gang på lavt blus i ulidelig lang tid, når den egentlig – hvis naturen måtte bestemme – burde befinde sig i et andet univers. En sådan mellemstation frygtes tilsyneladende af størstedelen af de ældre og til dels også af deres pårørende.

At blive gammel indebærer en ny - oftest ganske omvæltende - situation, som man kan have svært ved at indordne sig. Man mister - både fysisk og psykisk (- og det sidste er måske det værste!) - sin frihed, sin selvstændighed, sit selvværd!

Jeg er overbevist om, at alle de søde og velmenende ansatte i forsorgen gør alt i bedste mening, men vi tænker og er ikke ens. "Nu går vi en lille tur op og ned ad gangen, fru Hansen!" Man spørger ikke fru Hansen, for ældreforsorgen ved, at det er sundt at gå, og at man lever længere og bedre...

Der findes Hansenfruer som bliver glade, men også dem, som føler sig lidt herset med og sikkert også nogle som siger fra: vel vil jeg ej! Og i øvrigt alle tænkelige svar mellem disse to yderpunkter. Hertil kommer ofte en følelse af ydmygelse, hvis de gamle mænd og koner ikke kan klare de mest simple fysiske funktioner og kan opleve, at vandet løber dem ned ad benene, når de står i kassekøen i supermarkedet.

Naturfolk har deres måder at løse livets endeligt på, og i vor egen oldtid klarede næste slægtsled det efter sigende ved Ättestupet. At holde kunstigt liv i (reelt set) "afdøde" kroppe kaldes humant, men er det det? På den anden side kan vi heller ikke indføre eutanasilovgivning, for det vil blive misbrugt.

I det uløselige dilemma omkring livets slut er der så nogle, der vælger selvmord.

Det forstår jeg godt.