söndag 18 december 2011

Arabisk vår på gränsen till nervsammanbrott

Bild: Resultatet av den arabiska våren. Muslimsk demokrati i Kairo.

I en kommande bok hävdar den nederländske politikern Geert Wilders att demokratin inte kommer att få fäste i Nordafrika och Mellanöstern om inte människor vänder sig bort från islam.

Det påminner mig om något jag läste när upproret i Egypten startade i januari. En dansk som var på besök i Kairo såg från sin balkong på sjätte våningen människor bli skjutna av polisen.

"De såg döda ut och släpades bort av sina vänner," sa han och tillade att när det var dags för bön, blev striderna mellan demonstranter och polis avbrutna.

"Det verkade paradoxalt. Polisen respekterade att de skulle be. De klappade i händerna åt polisen när bönen var slut, och så fortsatte de."

För att få lite perspektiv kan man kolla på myror, de har ju liksom vi avancerade samhällen. Men myrorna har tur, de är moraliskt konstruerade från början.

De kan nämligen inte äta själva, de måste bli matade. Deras föda hamnar först i en mage som är en återvändsgränd. För att maten ska hamna i rätt mage så måste de få den från en annan myras mun. Det verkar som detta att mata varandra ger dem en outsäglig njutning, någonting både erotiskt och religiöst.

Precis som människor strider olika myrfolk mot varandra, och kan ibland avbryta striderna för att mata varandra, ja de är rent Kristus-lika eftersom de till och med älskar att mata sina fiender.

Eftersom människor inte är myror behöver vi moral och religion. Men det är skillnad på tro och tro... Muhammedanernas religion är inte är speciellt "ridderlig" trots att de de tydligen kan avbryta strider för att be. Moral är det kitt som håller ihop en civilisation, men en moral som uppmanar till lögn och bedrägeri och stöld och mord, den fungerar bara mot fiender, inte mot varandra. Det är därför islams spelregler inte fungerar och muslimernas civilisation håller på att braka samman.

Varför blir det så här, varför har vi släppt in dyrkan av en människofientlig profet och hans gud i vårt land? Är det för att vi inte längre fattar hur viktig den kristna moralen är?

Läs vidare: Hotad demokrati i folkvandringens tid